Nyheter

Populärt med biodling

Nyheter Det har blivit allt fler som vill ägna sig åt biodling

Foto: Länsstyrelsen

Enligt Sveriges biodlares riksförbund finns det ett ökat tryck på utbildningsverksamheten då fler och fler väljer att ägna sig åt biodling. De allra flesta på fritiden, men det finns de som har det huvudsaklig sysselsättning.

Det ökade intresset för biodling finns också i Värnamo kommun bekräftar Björn Dahlbäck som är ordförande för Värnamo biodlarförening.

– Ja, vi har tillströmning av medlemmar, säger Björn och säger att han också märker det ökade intresset i sin egenskap av aktiv på riksförbundsnivå. Han berättar att trots de problem som funnits och finns när det gäller sjukdomar som drabbar bina så är intresset uppåtgående.

Vi har årliga biodlarkurser i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan och de har alltid blivit fulltecknade och intresset verkar hålla i sig, säger Björn.

Enligt Björn är det de senaste årens ökade diskussioner om vikten av närodlat som kan ha bidragit. Det är många som använder sig av honung i matlagning och kanske dagligdags i sitt te eller på smörgås.

Att honung kan vara mer än en hobby visar det faktum att vi är långt ifrån självförsörjande när det gäller honung. Mer än hälften av all honung som konsumeras i Sverige är importerad.

Taggar

Dela