Politikerna om ökade inbrott: ”Skapar otrygghet i samhället”
Nyheter Kommunens ledande politiker kommenterar ökningen av förrådsinbrott.
I veckan berättade vi att inbrotten i källare och förråd har ökat i Värnamo kommun med 86 procent. Med anledning av statistiken tog vi kontakt med kommunens styrande politiker för att få deras syn på det hela.
Tobias Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande:
– Inbrott och stölder kan i många fall leda till stor skada för de som drabbas, inte minst psykiskt. Det bidrar också till en otrygghet i samhället. Det är givetvis en oroande utveckling och mer behöver göras. När man kollar på statistik kan man se att utländska stöldligor står för cirka 90 procent av alla stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner i Sverige. Dessutom är utländska stöldligor ansvariga för hälften av bostadsinbrotten. Sverige har varit ett attraktivt land för utländska stöldligor pga. låga straff och låg risk att bli upptäckta och straffade.
Hur ska vi få ner siffrorna?
– Det är glädjande att regeringen tar ett krafttag i frågan och ger rättsväsendet de verktyg de behöver för att bland annat minska att stöldgods förs ut ifrån Sverige. Lokalt ger framför allt Polis och försäkringsbolag tips på hur man förebygger inbrott. Jag uppmanar alla att se vad man själv kan göra för att förebygga inbrott men också att tillsammans med grannar (ex. genom grannsamverkan) vara uppmärksam på avvikande beteende från bilar och personer i ditt eget bostadsområde. Det är viktigt för att förebygga men också för att fler brott ska klaras upp.
Mikael Karlsson (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande:
– Först och främst ska vi konstatera att vi lever i en del av Sverige som har allra lägst kriminalitet totalt sett. Risken att bli utsatt för brott här är avsevärt lägre än på de flesta platser. Det är såklart lite oroväckande med växande tal oavsett från vilken nivå de stiger.
Hur ska vi få ner siffrorna?
– Vi jobbar tillsammans med polisen och kommunens olika funktioner, samt näringsliv och fastighetsägare på ett strategiskt och systematisk sätt i det brottsförebyggande rådet. Arbetet är mycket framgångsrikt och jag tro att det är med gemensamma krafter vi når framgång. Det finns ju också ett uttryck att ”tillfället gör tjuven”. Det handlar mångt och mycket att inte erbjuda tillfälle. Att skydda sig genom att förvara sina ägodelar klokt är ett måste idag.
Kommunstyrelsens andre vice ordförande Anetté Myrvold (S):
Hur ska vi få ner siffrorna?
– Svårt att sitta på hela lösningen men ett sätt är väl att göra befintliga förråd mer insynsskyddande så man inte ser vad som finns där, man kanske ska sätta upp väggar i stället för nät mellan förråd. Galler för fönster.
Vid nybyggnationer kanske man ska göra förråden mer otillgängliga både i hyreshus genom att man inte kommer åt dom genom en dörr eller ett fönster etc men kanske också liknande i villafastigheter.
Rörelsebelysning utanför byggnader så lampor tänds när man närmar sig med mera.
Några snabba tankar från mig.
Fotnot: Alla tre kommunalråd har fått chansen att svara på frågorna.
Civilsamhället /grannsamverkan Svensson var nyfiken och anteckna när något verka konstigt. ”Förr när Polisen var lokal en polismyndighet i Värnamo så var det poliser i varje tätort och då tipsades och ett PM skrevs alltså symbios mellan medborgare och polis. Det är nog dit vi skall återvända till så blir det tryggare igen.