Politikerna oeniga om digitala skolverktyg
Nyheter Ska skolan erbjuda digitalt verktyg till alla elever eller ska man ”sträva” efter det? Det råder det en politisk oenighet om i kommunen.
I augusti förra året föreslog en kommuninvånare i ett medborgarinitiativ att alla skolelever från årskurs 4 och uppåt får varsin egen surfplatta. Invånaren såg det som en förutsättning för att kunna nå kommunens mål i att utveckla elevers digitala kompetens.
Vid sitt förra sammanträde beslutade barn- och utbildningsnämnden att sträva efter att elever i årskurs 4–6 har varsitt digitalt verktyg, att elever i årskurs 7–9 har varsitt digitalt verktyg samt att skicka vidare frågan till kommunstyrelsen. Nämnden var inte enig: Socialdemokraterna yrkade att stryka orden ”sträva efter att” i första att-satsen i beslutet, men fick inte gehör och reserverade sig mot beslutet.
– Vi har väldigt svårt att nå fram produkter, så det går inte att lova verktyg till alla. Därför siktar vi på att ha datorer för eleverna till årskurs 7–9 och strävar efter att ha digitala verktyg för årskurs 4-6, främst för att det inte finns komponenter att tillgå, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson (C).
I tisdags behandlade kommunstyrelsen förslaget. De beslutade att anta texten från kommunledningsförvaltningen som sitt svar. I svaret står att i dagsläget finns inte ekonomiska förutsättningar för att erbjuda varje elev från årskurs 4 till 9 ett digitalt verktyg, men att kommunen ska sträva efter en ökad likvärdighet. Kommunstyrelsen ställer sig därför bakom barn- och utbildningsnämndens beslut att varje högstadieelev ska ha ett eget digitalt verktyg medan man ska eftersträva det i mellanstadiet.
– Vi valde att anse förslaget som besvarat, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson (C).
Socialdemokraterna reserverade sig även i kommunstyrelsen mot beslutet. Partiet nöjde sig inte med formuleringen ”sträva efter” utan att man ska följa initiativets ambition.
– Skolan är elevernas arbetsplats och det här är barnens arbetsverktyg. Vi har x antal kronor till övers och skolan är ett våra kärnuppdrag. Det är där vi ska satsa. Alla elever i årsfyra 4 till 9 ska ha tillgång till ett eget digitalt verktyg, så är det, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Azra Muranovic (S).
Sträva efter det? Då blir det ingen satsningar på landsbygdsskolorna ,alla lär ju inte få det däremot lär ju Enehagskolan få det, märks det så kallade landsbygdens parti inte finns längre. Utredningar bara förhalas så långt det går för att undvika nödvändiga satsningar. Men att betala en privat aktörs arena går bra.
Köp in böcker och anställ lärare istället för denna besatthet vad gäller it-satsningar. It-kunskaperna hämtar barnen in på fritiden ändå i tillräcklig dos. Alla elever i årskurs 4-9 bör ha tillgång till en lärare i första hand. Tänk om och gör rätt.