Polisen inför allsvenskan: ”Vi är förberedda”
Nyheter IFK Värnamos avancemang till allsvenskan innebär inte bara en sportslig uppgradering. Även polisen har fått titta över sitt arbete och helt andra utmaningar väntar nu i samband med matcher.
Johan Borg, som är tillförordnad lokalpolisområdeschef i Värnamo, berättar att när avancemanget stod klart i höstas så kontaktade man direkt andra polisområden som har eller i närtid har haft klubbar i allsvenskan.
– Där kunde vi lära oss en hel del om hur de jobbar och tog vi kanske främst till oss de uppgifter som kom till oss från liknande städer eller lika stora klubbar.
Kommer ha två supporterpoliser
I Varberg och Falkenberg kände man att man fick något som var jämförbart med Värnamo.
– Både till hur arenan ser ut, hur den egna publiken är och vad vi kan förvänta oss. Så där kunde vi ta mycket lärdomar. Sen har vi haft en pågående planering där vi har satt en dimensionering på olika matcher beroende på vilka man möter.
Johan Borg berättar att man utbildat en supporterpolis och en till är på gång. Man har också haft bra diskussioner med IFK Värnamo, kommunen och räddningstjänsten.
– Så jag känner att vi är väl förberedda och tycker detta ska bli jätteroligt.
Du sa att ni dragit lärdomar av andra polisområden. Går det konkretisera vilka?
– Det är väl främst vad man kan förvänta sig och vad för situationer som kan uppkomma. Hur mycket folk krävs det att vi har i vår bemanning? Vad kan man räkna med att motståndarsupportrar gör? Hur ska vi tänka polisiärt när vi omhändertar så stora bortaföljen? Hur ska formulera oss och hantera insläpp för att det ska gå smidigt?
– Mycket kommer handla om ett gott och vänligt bemötande. Inställningen är att vi ska ha en fotbollsfest vid varje tillfälle och alla ska känna sig trygga och ha roligt. Både gammal och ung och även om man inte går på matchen så ska an känna sig trygg i stan och det bottnar ju i att vi ska ha ett välkomnande bemötande mot alla bortasupportrar som kommer.
Tät dialog
Hur säkerheten och bemanningen ser ut kommer variera från match till match och det bestäms genom en dialog mellan klubben och polisen.
– Arrangemangen ägs helt av IFK Värnamo och det är arrangören som har ansvar för säkerheten på arenan. Vi som polis har det i övriga delar av samhället. Vi kommer bara ha någon enstaka polis inne på Finnvedsvallen, sen kommer vi finnas tillgängliga runt omkring om det skulle uppstå en situation, då finns vi som en form av reserv. Men det tror vi inte ska hända.
Johan Borg fortsätter:
– Det kommer variera mycket och där kommer vi få lära oss efterhand säsongen fortskrider. Man vill ju inte ta till mer resurser än vad man behöver, för den resursen kan användas någon annanstans. Så det finns ett ansvar i att försöka dimensionera resursen lagom. Men hellre då i början att vi känner att vi har någon person för mycket som vi kan plocka bort än motsatsen.
Gläds åt allsvenskan
Att bedöma säkerheten och sätta en bemanning är inget arbete som kan beskrivas som svart eller vitt. Det är snarare en myriad av variabler som måste vägas in i sammanhanget. Utöver det som beskrivs ovan kan också exempelvis nämnas att man tar hänsyn till hur stor numerär det är på respektive lags supporterskara, man väger in tabellplaceringar (Hur viktig/avgörande är matchen?) och även om det varit incidenter i närtid.
– Vi gör en form av grundplanering på förhand beroende på vilka matcher det är. Men sen när det närmar sig så måste vi titta på hur de ligger till i tabellen exempelvis.
Mer jobb för polisen. Men det är inget som ska ses som negativt. Johan Borg berättar att man från polisens sida ser väldigt positivt på vad som komma skall.
– Det är fantastiskt roligt att vi får jobba med allsvenskan. Inte bara att stan och IFK får ett lyft, utan även att vi får jobba i allsvenskan. Det är jätteroligt.
Ska vi slåss eller spela fotboll? Var är sporten på väg?
Hoppas bara att vi slipper skriverier så som det var mot Jönköping där klubbens ansvarige för evenemanget skyllde allt på publiken..