Nyheter

Polisen efter bedrägerierna: ”Prata med era äldre släktingar”

Nyheter Den senaste tiden har flera bedrägerier och bedrägeriförsök inträffat mot äldre personer i Jönköpingstrakten. Niklas Brännström som är gruppchef för bedrägeribrott hos polisen rekommenderar nu människor att prata om de här sakerna med sina äldre närstående.

Genrebild. Foto: Pressbild och Pixabay

Ofta vid såna här brott mot äldre så är tillvägagångssättet att bedragaren eller bedragarna ringer upp eller till och med ringer på dörren och utger sig för att exempelvis vara från polisen eller banken. Syftet är att komma åt bankkort eller andra värdesaker.

Försöker skapa förtroende

Niklas Brännström är gruppchef för polisens avdelning för bedrägeribrott.
– Man försöker skapa förtroende på något sätt och att man ska ta hand om något som skett. Men syftet är att lura de äldre. Det är det som är så för jäkligt, att det är människor som är äldre och den generationen litar på människor, säger han.

Under tisdagen gick polisen ut på sin hemsida och varnade allmänheten då det i Jönköping inträffat en rad bedrägeri och bedrägeriförsök mot äldre i Jönköpingstrakten den senaste tiden. Polisen har ingen vetskap om det skett något liknande i Vaggeryd eller Värnamos kommuner i närtid, men Niklas Brännström säger att även invånare i dessa kommuner bör vara uppmärksamma.
– Vi har ingen uppgift på att det skett något just nu. Nu är det Jönköping, det hade lika gärna kunnat vara Vaggeryd, Nässjö eller Växjö och så vidare. Det flyttas ju litegrann så att säga. Det är vad man kunnat utläsa utifrån hur det varit innan.

”Prata med era äldre”

Niklas Brännström säger att det kan vara en god idé för yngre människor att prata med sina äldre närstående om just såna här saker.
– Det kan även vara att man träffar dem genom sitt jobb i hemtjänsten eller vad som helst. Men att man vågar prata om de här sakerna. Jag tycker att det är viktigt att man pratar om det så att om man som äldre hamnar i en sån här situation så kan man känna igen det: ”Men det här är ju det vi pratade om, det här låter mystiskt” och så kan man kanske lägga på luren.

Hur ska man som äldre agera om man är på väg att utsättas för något sådant här?
– Är det någon man är lite osäker på så lägg på luren, be om att få återkomma och åter-ring till banken. Är det någon som kommer hem och exempelvis utger sig för att vara polis, då ska man be om legitimation.

Niklas Brännström säger att det kan vara svårt i stunden att agera.
– Det är svårt också i den situationen, när man öppnat dörren och någon är påträngande. Man ska vara allmänt kritisk till människor man inte känner igen riktigt.

Polisens varning i sin helhet

Flera åldringsbrott i Jönköping i närtid
De senaste dagarna har flera bedrägerier och bedrägeriförsök inträffat.

Polisen har fått vetskap om flera åldringsbrott i Jönköpingsområdet de senaste dagarna. Det handlar om bedrägerier och bedrägeriförsök där gärningspersonerna lurat äldre personer att lämna ut koder och bankkort. Det har även inträffat att en gärningsperson utger sig för att vara polis för att lura äldre personer.

Polisen vill nu att allmänheten är extra uppmärksam mot denna typ av brottstrend.

Skydda dig mot falska telefonsamtal:
* Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar