Nyheter

Polisen: Det här hände i Rydaholm

Nyheter Gårdagens händelse i Rydaholm i samband med fotbollsmatchen mellan IFK Värnamo och Öster IF på Kungshall skapade tyvärr en ej önskad händelseutveckling bland båda klubbarnas supportergrupper. På polisens facebooksida berättar gruppchefen Simon om gårdagen…

Arkivbild; David Alin

Händelsen resulterar i dåliga riksnyheter för två av Smålands duktigaste fotbollsklubbar. Detta är väldigt tråkigt och onödigt.

På platsen fick polisen när vi kom frågan från många av de riktiga fotbollssupportrarna som var på plats för att endast heja fram sina lag, varför polisen var så många och varför det verkligen skall behövas.

Sanningen från polisen i Värnamo till allmänheten efter händelsen var att vi inför denna matchen i Rydaholm hade fått information om att små delar av båda lagens fotbollssupportrar hade redan innan matchen bestämt sig för att bråka och bruka våld i samband med matchen. Detta skall man ha gjort upp kommunikativt veckorna innan.

Bara detta agerande får allmänheten som läser detta skaffa sig en egen åsikt om.

Men för polisen, vad det än handlar om, att på detta sätt i förväg planera mellan två grupper en våldshandling mitt bland allmänhet och barnfamiljer är aldrig accepterat. Våld mellan människor i samhället kommer aldrig vara accepterat var det än händer och det är som alla medborgare redan känner till, polisens uppgift i samhället att ingripa när det fysiskt sker.

På grund av detta så beslutade polisen i Värnamo att vi skulle vara på plats med några extra poliser utöver de supporterpoliser Värnamo har, som normalt skall räcka en sådan här match. På matchen jobbade från början Värnamos ena områdespolisgrupp tillsammans med hundenheten och supporterpolisen Värnamo.

Vår information visade sig också uppenbart stämma.

Vad hände:

Redan innan match, och i början av matchen var full fokus mellan pojkarna i supportergrupperna mer att ”hata varandra” och fylla hejaramsorna med könsord mer än att försöka lyfta upp och heja på sina lag tyvärr. Detta blev uppenbart för polisen vilket fokus som fanns mellan båda supportergrupperna denna dag.

I början av första halvlek får vi information vilket också bekräftats av de bråkande supportrarna själva under matchen, att man mellan Värnamos och Östers supportrar har tagit kontakt med varann igen via telefon. Detta sker då första halvlek börjat och man bestämmer då för att mötas, slåss och bruka våld mot varandra inne på området under pågående match. 

Redan 10–15 minuter in i matchen börjar supportergrupperna, ett totalt drygt 40-tal personer att röra sig mot varandra.

Här väljer alltså supportergrupperna, där majoriteten av individerna klassas juridiskt som myndiga människor, det vill säga över 18 år, och övriga straffmyndiga att på eget personligt beslut möta varandra för att slåss och bruka våld mitt bland allmänhet och barnfamiljer.

Vi poliser på plats kommer emellan grupperna när de har 20–30 meter ifrån varandra.

Den ena supportergruppen förstår polisens och ordningsvakternas mycket tydliga budskap och går tillbaka sin plats på arenan.

Båda supportergruppernas personliga beslut att bruka våld mot andra människor går inte uppenbart enligt planerna då polismyndigheten finns på plats.

Delar av den ena supportergruppen väljer då dock med egenfattade beslut att fortsätta sitt agiterande sätt och triggar varandra, där man väljer att inte bry sig om det tydliga budskapet att backa och gå tillbaka till sin läktardel.

Detta leder följaktligen till att vissa individer av supportergruppen där majoriteten är över 18 år fattar dessutom dåliga livsbeslut att bruka våld mot polismyndigheten och de poliser som finns på plats. 

På grund av dessa felaktiga beslut som supportergruppen fattat om att bruka våld så agerar vi poliser som finns på plats, med de åtgärder som behövdes och är skyldiga i samhället att göra för att avbryta beteendet.

Dessa felaktiga beslut av enstaka individer ledde dessutom till misstanke om brott och skador på vissa personer denna dag tråkigt nog. Detta beror ju dock tråkigt nog från början på enskilda myndiga personers felaktiga livsbeslut.

Som en av de riktiga supportrarna som var på platsen utryckte sig efter matchen:

”Det gick inte missförstå polisens budskap då det ekade över hela Kungshall när de beordrade pojkarna att gå tillbaka till sin läktare, men ändå satte de sig emot……”

Jag som polis vill däremot också hylla de personer i denna supportergrupp som mycket tydligt och aktivt försökte få era kamrater att gå tillbaka och avbryta det agerande vissa höll på med. Starkt gjort av er och fortsätt detta goda arbete.

Jag hoppas personligen att personer som ni istället vill driva klubbens supporterkultur åt precis motsatt håll än vad som hände igår, och istället göra IFK Värnamos seniorlag extremt kända och framgångsrika. Där Värnamos supportrar blir ett viktigt kugghjul för klubben där man blir kända över Sverige för er förmåga att lyfta sitt lag till framgång.

Från polisen i Värnamo vill vi avslutningsvis tacka den lokala fotbollsklubben i Rydaholm med ert ideella och väldigt lyckade arbete denna dag. Även IFK Värnamo och Öster IF för en trevlig och väl genomförd fotbollsmatch. Stort lycka till i årets säsong!

För er riktiga fotbollssupportrar i IFK Värnamo och Östers IF, det vill säga ni som enbart är på en fotbollsmatch för att heja fram och lyfta ert fotbollslag och inget annat, men som inte kunde vara på plats under gårdagen så slutade matchen 3–1 till IFK Värnamo.

Simon
Gruppchef områdespolisen
Värnamo

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *