Nyheter

Planet havererade och kraschade – båda personerna överlevde

Nyheter I samband med en skolflygning 1993 på Ödestugu flygfält totalhavererade ett motordrivet segelflygplan. Lyckligtvis ådrog sig bara läraren och eleven lindriga skador.

Bilden är ett montage. Foto: Pixabay

Det var på Nationaldagen 1993 som olyckan var framme. Denna söndag genomfördes skolflygningar i dubbelkommando på flygfältet i Ödestugu i syfte att öva på start- och landningsövningar i sidvind samt träning av åtgärder vid motorstopp efter start med motorsegelflygplan.

Läraren, en 63-åring med över 3 000 flygtimmar, gjorde sin nionde start för dagen. Eleven, en 19-åring, gjorde sin tredje start denna dag. På 130-140 meters höjd simulerade läraren ett motorstopp.

Eleven påbörjade då en högersväng för att ta sig tillbaka till flygfältet. När de fick fältet i sitt synfält kunde läraren dock konstatera att avståndet dit var längre än han trott, dessutom tappade planet mer höjd än beräknat.

Läraren tog över kommandot av planet men lyckades inte fullt ut kompensera höjdförlusten och planet kolliderade med trädtopparna och gled sedan ner till marken utmed stammarna. Haveriplatsen var cirka en kilometer sydväst om flygfältet.

De båda klarade sig med lindriga skador. Haverikommissionen kunde senare slå fast att olyckan berodde på att läraren ingripit för sent. En bidragande faktor var också att läraren och eleven inte tog hänsyn till vindens inverkan.

Taggar

Dela