Nyheter

Planerar för färgstark utställning

Nyheter En färgstark sommar väntar på Åminne Bruksmuseum.

Det pågår en febril aktivitet i Gjuterihallen vid Åminne Bruksmuseum.  [1/10]

Mått tas, spikar slås i väggar och ståltråd hängs upp.  [2/10]

Eric Jonsson förbereder för att sätta upp en tavla.   [3/10]

Här är nio av de tio konstnärerna som ställer ut i sommar. Från vänster: Annelie Skogefors, Inga Hartvigsson, Gudrun Börjesson, Bosse Blomén Svensson, Micael Almquist, Glen Andersson, Gunnel Karlsson, Vicky Karlsson och Thomas Johansson.  [4/10]

Växjöbördige Astrid Marchal skapar porträtt som kan beskrivas som en föreställande fotorealism med abstrakt komposition.   [5/10]

Annelie Skogefors hämtar sina motiv i naturen och i gamla ödehus.   [6/10]

Micael Almqvist gör montage av gamla teckningar.   [7/10]

Vicky Karlsson arbetar delvis med montage av gamla foton i de bilder som hon själv har tagit för att lyfta in minnet av de människor som en gång arbetade på bruket. Här betraktar hon en av sina bilder.  [8/10]

Ett, tu, tre. Färgstarka fågelbilder.   [9/10]

Bild på ett par av Inga Hartvigssons färgstarka bilder.   [10/10]

Solens strålar tränger in och ger liv i de gamla brukslokalerna. Det är onsdagsförmiddag och flitens lampa lyser i lokalerna. Mått tas, spikar slås i väggar och ståltråd hängs upp. På bara ett par timmar har de tomma lokalerna förvandlats till en färgsprakande utställning med allt från detaljrika miljöfoton och tredimensionella tecknade porträtt till intensiva färgklickar. På lördag slås dörrarna upp till sommarens utställning i Gjuterihallen.

– I år har vi tio utställare: åtta konstnärer och två fotografer. Vi strävar efter en lokal närvaro och alla utställare har en lokal koppling hit. Vårt mål är att Åminne Bruksmuseum ska vara en levande mötesplats och det som är roligt med våra utställningar är att de ska vara levande. Eftersom utställarna säljer sina verk så lever och förändras utställningarna över tid. De flesta besökarna som kommer hit hittar något som de fastnar för, vilket bidrar till att utställningarna utvecklas, säger Karin Malmsten i föreningen Åminne Bruk.

– Vi strävar efter att Åminne Bruk ska vara ett turistmål och det roliga är att intresset för bruket bara växer. I år är bruket en av kommunens infopoints och det finns ett växande intresse för att ställa ut här. Just nu har jag en kölista på intressenter som bara växer. De som sitter här har väntat i två års tid på att få ställa ut här, säger Karin Malmsten och syftar på den sju personer stora konstgruppen ”Konstfabriken från Gislaved” som sitter och tar en fikapaus i upphängningsarbetet.

Konstnärsgruppen ”Konstfabriken i Gislaved” grundades av Michael Almquist 2012 och består av sju konstnärer från bland annat Anderstorp, Gislaved, Hagelstorp och Varberg. De uttrycker sig i olja, akryl, akvarell, teckning, collage och skulptur samt rakubränning av keramik. Gruppen har en vana av att ställa ut i industrimiljö som på Åminne Bruksmuseum, då de i vanliga fall håller till i den gamla gummifabriken i Gislaved där det ordnas en årlig höstutställning. Nu får de chansen att visa upp sig för museibesökarna.

– Det var just bruksmiljön som lockade oss hit, säger Annelie Skogefors.

– Det ska bli kul att visa upp sig för Värnamoborna och vi hoppas att de vill komma och besöka oss när vi har egen utställning i höst, säger Inga Hartvigsson.

Den åttonde konstnären som i sommar ställer ut sina verk är Astrid Marchal, född i Växjö och numera boende i Stockholm. Astrid skapar porträtt som kan beskrivas som en föreställande fotorealism med abstrakt komposition.

– Hon har sina rötter här: hennes farmor Elsa Marchal bodde nämligen här, säger Karin Malmsten.

De två fotograferna som ställer ut är Thomas Johansson och Vicky Karlsson.

– Thomas är brukets egen husfotograf och han har följt verksamheten här under många år. Vicky är uppvuxen i Åminne, har spenderat mycket tid runt bruket och har nyligen utbildat sig till fotograf på Valands Folkhögskola. Vi strävar efter en lokal närvaro så det är roligt att de ska få ställa ut, säger Karin Malmsten.

Taggar

Dela


1 reaktion på Planerar för färgstark utställning

Kommentarsfunktionen är stängd