Pilotprojekt om skolnärvaro i fokus på fullmäktige
Nyheter Ett pilotprojekt väckte politikernas intresse inför torsdagens kommunfullmäktige.

Ett pilotprojekt för att höja skolnärvaron väckte politikernas intresse inför torsdagens kommunfullmäktige. Bild: Pressbild

Fjodor Eklund (V) läser upp den enkla frågan. Bild: David Alin
Anledningen var att Emina Dautovic (V) och Fjodor Eklund (V) hade ställt en interpellation till barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson (-) i frågan. Fjodor Eklund (V) tar plats i talarstolen och läser upp interpellationen:
–Tranås kommun bedriver just nu och fram till och med 2028 ett intressant projekt att ta lärdom av och som också uppmärksammats av tjänstemän vår kommun. Det handlar om riktade insatser för skolnärvaro och måste ses som högaktuellt i dag när vi påbörjat arbetet i kommunen med tidiga samordnade insatser (TSI).
– I Tranås kommunärdet för närvarande tre personer som arbetari projektet i egenskap av socionomer och fritidslotsar med mera. Styrgruppen består av förvaltningschefer. Projektet kostar omkring 3,5 miljoner kronor per år. Ser mantill framtida minskade kostnader för familjehemsplaceringar, ungdomsvård med mera torde projektet vara lönsamt på längre sikt. I korthet handlar projektet om att en F–6-skola med fritidshem är testskola. Man arbetar för ökad trygghet och trivsel med öppen verksamhet som idrottsverksamhet. Individarbeten är en viktig del med kartläggningar, föräldrastöd, elevinsatser med mera. Utanförskap motverkas genom att skapa förutsättningar för skolnärvaro, trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder, bland annat testas olika fritidsaktiviteter. Ökad samverkan sker också med föreningsliv, Majblomman, Kulturskolan, socialtjänsten, biblioteket, vårdcentralen med flera.
– Våra frågor är:
1) Hur tar Värnamo kommundel avde erfarenheter som Tranås skaffar sig i projektet ”Riktade insatser för skolnärvaro”?
2) Vilka delar av projektet ”Riktade insatser för skolnärvaro” arbetar Värnamo kommun in i sitt arbete med TSI?
3) Finns det planer på att skapa motsvarande pilotprojekt inom något skolområde i Värnamo kommun?

Maria Johansson (-) besvarar interpellationen. Bild: David Alin
Maria Johansson (-) tar plats i talarstolen. Hon inleder med tacka interpellanterna innan hon går över till att besvara frågorna.
–
1) Detta projekt är en lokal satsning av politikerna i Tranås gällande barn och ungas mående. Elevhälsacheferna i länet träffas regelbundet och utbyter erfarenheter från sina respektive kommuner. Detta projekt har inte lyfts där än men vår elevhälsachef kommer att fråga efter hur projektet fortlöper och vilka erfarenheter man fått hittills. Projektet omfattar än så länge endast två skolor i Tranås kommun, men elevhälsachef hos oss kommer att redovisa för nämnden vad som sagts om detta projekt, men vilka erfarenheter som man kan dela med sig av ännu vet vi inte. Jag har så klart efter att jag läst interpellationen blivit nyfiken och läst på Tranås kommuns hemsida om projektet. Så jag ringde upp deras nämndsekreterare i BUN, Ulla Sunesson, som tidigare har varit nämndsekreterare hos oss, och fick lite information av henne och lite information om projektet och namnet på projektledaren.
2) Som sagt, detta projekt är inte så känt för oss ännu. Men av den informationen jag fick av Ulla så verkar det inte så olikt vårt TSI då deras pilot också bygger på samverkan mellan skola, fritid och socialförvaltning. TSI (tidiga samordnade insatser) som är ett paraplybegrepp för strukturerad samverkan i ett förebyggande arbete där personal från skola, hälso- sjukvård, medborgarförvaltning, omsorgsförvaltning och teknik och fritid samverkar. I det är en del att tidigt upptäcka och förebygga skolfrånvaro. TSI började också som ett pilotprojekt på ett par skolenheter i vår kommun men är nu permanentat och breddinfört inom alla våra verksamheter och något som är våra riktade insatser för skolnärvaro just nu tillsammans med den närvaroplan med åtgärder som vi har. TSI kan ju alltid utvecklas med erfarenheter från andra liknande projekt så klart.
3) Inga sådana planer finns just nu då vi inte har så mycket kunskap än om Tranås projekt och inga erfarenheter från det. Vi har inte heller resurser att starta något nytt just nu utan jobbar med och utvecklar TSI. Vi är också mitt inne i riktade insatser från Skolverket kring språket och kunskapsutvecklande arbetssätt och satsar våra resurser där just nu, men stort tack igen för att ni uppmärksammat detta. Men väntar så klart på mer information efter att vår elevhälsachef har träffat ansvarig i Tranås och jag har kontaktat projektledaren Jenny Bragdö för mer information, men kan absolut vara intressant i framtiden om man kommer fram till bra resultat i detta pilotprojekt. Att arbeta förebyggande är alltid bästa vägen att nå framgång.

Marianne Olsson (KD) berättar om ett projekt på Lundåkerskolan i Gislaved. Bild: David Alin
Fjodor Eklund (V) tackar Maria Johansson (-) för svaren.
– Jag har utbildat ett ganska stort gäng socialpedagoger under tiden jag var verksam och något som de ofta tog upp var ett exempel som togs upp från Smålandsstenar. Här pratas det rätt mycket om hemmasittare, men problemet där var att ungdomarna var i skolan men inte på lektionerna. Att aktivera ungdomarna utanför skolan var ett stort arbete för dem som gav resultat.
Marianne Olsson (KD) berättar om ett projekt på Lundåkerskolan i Gislaved.
– Där anställde man två mentorer som fungerar väldigt bra med elever. De finns i skolan hela tiden och ser till så att barn går på lektionerna och har kontakten med föräldrar, socialtjänst och fritidsgården som finns i skolans lokaler. Detta har gjort fantastiska resultat: eleverna går på lektionerna och elevernas ämnesresultat har höjts markant. De finns tillgängliga och stöttar eleverna hela tiden och eleverna vet att de här två har kontakt med socialtjänst, elevhälsateam och skolledning och gör eleverna trygga. Det här rekommenderar jag starkt och det fungerar jättebra. I Värnamo kommun har ni också Therese Österholm