Nyheter

Pettersson (M): Förkastligt att sätta sjukdomsstämplar på människor utifrån könsidentitet

Nyheter I vår artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Tobias Pettersson (M).

Tobias Pettersson (M). Pressbild: Moderaterna

Globalt

Peru har skapat en lag som klassificerar transpersoner som psykiskt sjuka. Hur ser du på en sådan lag?

Det är förkastligt att man sätter sjukdomsstämplar på människor utifrån sexuell läggning eller könsidentitet. Världshälsoorganisationens har dessutom i sina riktlinjer fastslagit att transsexualitet inte är en sjukdom utan en sexuell läggning, vilket gör det än mer anmärkningsvärt att man lagstiftar om detta. I Peru har man de senaste åren sett en ökning av transfobiskt våld och man har dessutom förbjudit att referera till jämställdhet i skolböcker vilket lett till förödande effekter i arbetet för att att motverka kvinnomord och kvinnomisshandel. Det är lagar och förbud som gör att Peru går kräftgång. För mig är individens fri- och rättigheter centrala och att alla oavsett diskrimineringsgrund ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter!

 

Europa

Klimatförändringar hotar européernas hälsa, visar en ny rapport. Hur ser du på det? 

Det är tydligt att mer måste göras. Klimatförändringarna leder till luftföroreningar och ökar dessutom risken för spridning av infektionssjukdomar. I Europaparlamentet har Moderaterna sett till att kärnkraften klassas som hållbar och arbetar fortsatt för mer kärnkraft i syfte att öka stabiliteten i elproduktionen, minska utsläppen och göra EU oberoende av smutsig kol och rysk gas.

 

Nationellt

Bankerna har föreslagit en rad åtgärder för att öka medborgarnas skydd mot bedrägerier. Hur ser du på åtgärdspaketet?

Bankerna har gjort många åtgärder de senaste åren för att komma åt problemet med bedrägerier. Den ökade brottsligheten och bedrägerier som följer i dess spår är ett stort samhällsproblem som bankerna inte kan stoppa själva. Därför är det bra att bankerna, Svenska bankföreningen och polisen tillsammans med regeringen och de brottsbekämpande myndigheterna nu gör ett gemensamt arbete för att försvåra för kriminella att nyttja det finansiella systemet.

 

Kommunen

Det råder anställningsstopp inom omsorgen. Hur ser du på anställningsstopp inom kommunal verksamhet? 

Anställningsstoppet innebär i praktiken att man ska göra en återbesättningsprövning innan man återbesätter tjänster, det är för mig en självklarhet att man gör det, men har det inte alltid varit i offentlig sektor. Andelen elever i skolan och äldre inom omsorgen varierar över tid och då behöver man också säkerställa att man har personal efter det behov som finns. Viktigt är att parallellt analysera kvalitet och kostnad. I vissa fall ligger våra kostnader högre i förhållande till Sverigesnittet och samtidig ligger kvaliteten under Sverigesnittet. Det tyder på att pengar och kvalitét inte alltid hänger samman. Under 2023 och 2024 har kommunstyrelsen tillfört 53 miljoner för kostnadsökningar och nämndernas budgetramar har  utöver detta ökat varje år. I många sammanhang tolkar man det som att vi har besparingskrav men så är inte fallet, man ska helt enkelt inte göra av med mer pengar än det man har, vilket borde vara en självklarhet för både privatpersoner och offentlig sektor.

Taggar

Dela