Nyheter

Peter Harrysson gästar Tallnäs

Nyheter På fredag gör välkände Harrysson en av årets få spelningar. – Jag har egentligen varit skitskraj men det har gått över till en viss entusiasm, hälsar Peter om besöket på stiftsgården utanför Skillingaryd…

Peter Harrysson underhåller i Tallnäskapellet under fredagskvällen

Regissör och skådespelaren Peter Harrysson har medverkat i mängder av tv-serier, filmer, upprätt på Oscarsteatern, Uppsala stadsteater och Dramaten. För de flesta av oss är han kanske mest känd som den omtyckte tidigare programledaren för ”Så ska det låta”. 

På fredag gästar Harrysson stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd och vi fick ett exklusivt samtal… 

Peter har en gedigen bakgrund, var och hur började din skådespelarkarriär?

– I Norrköping som 13-åring vilket då borde bli 1961. Min pappa var skådespelare och därför var det självklart att jag skulle bli det också. Jag växte upp i Norrköping med min mamma och min reservmamma, som också var skådespelerska i Norrköping. När jag skulle bli så gammal så jag fick dra ut på stan tog de med mig till teatern istället och jag fick göra småroller. Jag skulle ju bli skådespelare så det var inga problem för mig. Så blev det också.

Har du varit i Skillingaryd tidigare?

– Det vet jag inte, nämner Peter först men tillägger; ”Jag har varit överallt och Skillingaryd låter bekant, så det är inte omöjligt…”.

Hur kommer det sig att du kommer till Tallnäs?

– Det får du fråga Tallnäs om. Det var Emil (reds anm; Qvarnström, vd på Tallnäs) som kontaktade mig och ingen blev gladare än jag. Med mig har jag Bengt Magnusson som är en av Europas främsta klassiska gitarrister. Han jobbade internationellt i väldigt många år och var jättestor då han beslutade sig att skita i alltihop och vara med oss här hemma istället. Vi har nu jobbat ihop i hela 25 år. Han kommer att spela och ha en liten avdelning då och då under fredagskvällen. 

Vad bjuder Peter gästerna på under fredagskvällen?

– Svenska visor och massor av lögner från min sida, kommenterar Peter och skrattar till. Det blir väldigt mycket historier blandat med musik. 

– Vi ser fram emot att komma till Tallnäs. Jag har egentligen varit skitskraj, första gången i hela mitt liv jag varit skraj… Men det har gått över till en viss entusiasm. Jag har inte varit ute på något jobb på ett och ett halvt år. Jag är numera hemmaman, lagar lunch, tycker om att gå omkring och skrota. Så plötsligt kommer Emil med frågan om jag ville komma till Tallnäs… Jag bor i Göteborg, kör inte bil längre, så Bengt får hålla i ratten till och från Skillingaryd och jag navigerar… 

Stiftsgården Tallnäs dukar upp middagsbuffén på fredagseftermiddagen innan konserten startar i kapellet. Konserten är planerad till två timmar där det i pausen kommer att serveras kaffe och dessert. 

Taggar

Dela