Peter gör politisk kometkarriär
Nyheter Intresset för historia väckte ett politiskt engagemang hos Peter Njekwa Ryberg. Nu gör han sin första mandatperiod som kommunfullmäktiges andre vice ordförande.
Peter Njekwa Ryberg är född och uppvuxen i Gnosjö. Han beskriver sig själv som en människa med stor nyfikenhet. Egenskapen tog honom till Handelshögskolan i Jönköping, där han tog en kandidatexamen och sedan en masterexamen inom nationalekonomi. Efter att ha arbetat som lärare i matematik och samhällskunskap på olika skolor flyttade Peter 2017 till Göteborg för att studera matematik på universitetet. Under samma period läste han även till en ämneslärarbehörighet inom arbete på gymnasieskolan med inriktning mot matematik.
– Jag gillar att ta reda på hur, varför och så vidare och har alltid varit intresserad av att läsa och skriva, så att arbeta som lärare passar mig som handen i handsken, säger han.
Vid sidan om utbildningarna undervisade han i matematik på Chalmers innan han i början av 2021 fick en tjänst som matematiklärare på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Under våren 2022 utannonserade Handelshögskolan doktorandtjänster inom ekonomi och Peter skickade helt sonika in en ansökan. I augusti 2022 inledde han den fem år långa utbildningen.
– När jag såg att de utlyste doktorandtjänster så kände jag direkt att jag ej var färdig med nationalekonomin. Även om jag alltid har tyckt om att undervisa i matematik så är nationalekonomin min främsta disciplin. Jag gav det en chans. Under de här fem åren kommer jag att undervisa, studera och skriva på min avhandling, så det blir en spännande tid.
Men 2022 blev ett händelserikt år på mer än bara det sysselsättningsmässiga planet för Peter Njekwa Ryberg.
– Sedan skolåldern har jag alltid varit intresserad av historia. En del av det intresset härrör sig till politisk historia. Jag fastnade mycket för politiska förebilder, vissa av dem inom socialdemokratin, såsom Ernst Wigforss, Tage Erlander och Olof Palme, men även internationella som Václav Havel (tidigare president i Tjeckien). Det var intressant att läsa om vad de hade uträttat och hur de hade arbetat för att göra samhället bättre. ”Det är dock en sak att läsa om vad som gjorts, så varför inte kavla upp armarna själv?”, tänkte jag då. Jag skrev in mig i Socialdemokraterna i Eksjö och efter flytten till Göteborg var jag med i min andra valrörelse 2018 och delade ut valsedlar vid universitetet.
När Peter flyttade tillbaka till Småland var planen att lägga det politiska intresset på hyllan. Kärleken tog honom till Värnamo och 2021 blev han medlem i Värnamo Arbetarekommun och ledamot i S-föreningens styrelse. Våren 2022 fick han frågan om han ville bli partiordförande. Med ödmjukhet antog han utmaningen.
– Föreställ dig att få förtroendet och möjligheten att få kliva upp som ordförande, mitt i en brinnande valrörelse och bara ett par veckor innan första maj. Bosse (Bo Svedberg) som var min företrädare sa att en ordförande har mycket att stå i under ett ordinarie år, nu var det dessutom ett valår. Det bästa av allt är att jag har ett fantastiskt lag omkring mig och många av de svårigheter som jag tror ska komma har uteblivit. Jag har kunnat luta mig mot flera personer om jag har några frågor. Man vill försöka göra det bästa av förtroendet som möjligt och valrörelsen var en väldigt intensiv men spännande tid. Jag fick träffa och prata med många människor, göra valaffischer, skriva debattartiklar, valtidning med mera. I den bemärkelsen var det skönt att vi är många inom partiet som kunde ta sig an allehanda sysslor.
Men även om valrörelsen var en lärorik tid så ser Peter fram emot att få återgå till en ordinarie tillvaro.
– Nu får jag fokusera mer på organisationens roll och att mina medlemmar ska få skina på sina platser. Vi har fått Anetté (Myrvold) på plats som oppositionsråd som ska stå upp för vår politik medan jag kan fokusera på vår lokala organisering. Vi är det största partiet med många medlemmar och föreningar och det ligger i min uppgift att förbättra vårt parti lokalt så att vi kan gå framåt.
Men Peter Njekwa Rybergs 2022 fortsatte på den inslagna vägen: innehållsrikt. I december beslutade fullmäktiges ledamöter att Peter under de kommande fyra åren är kommunfullmäktiges andre vice ordförande.
– Jag känner mig väldigt hedrad. Det här är kommunens lokala riksdag och att få ha den här typen av ”talmansroll” är väldigt hedrande och jag är rörd över att ha fått förtroendet. Jag ser fram emot att få arbeta med vårt (presidiets) uppdrag med demokratifrågor som fullmäktige beslutade att tilldela till oss. Stefan (Widerberg, kommunfullmäktiges ordförande) och Carina (Källman, kommunfullmäktiges förste vice ordförande) är väldigt trevliga och hjälpsamma och jag ser fram emot att få fortsätta arbetet i fullmäktige med dem. Att vara förtroendevald innebär att du representerar dina väljare och att de är väljarna vi politiker ska arbeta för, så det ska bli kul att se vart vi kan ta det här uppdraget och vad vi kan uppnå med det.
Hur ser du på Värnamo kommun om fyra år?
– Det finns många bra saker i Värnamo men med det sagt finns också många saker som inte är bra, såsom inom äldreomsorgen. Ska det bli som vissa inom politiken hävdar, en tillväxtkommun, så måste man se till människorna här också. Det är en sak att bygga ut arenor, bygga nya bostäder och skapa förutsättningar för företag, men det handlar även om att tänka på de som redan bor här. Ska det finnas någon som helst vikt bakom alla fina ord från det nuvarande styret i kommunen måste det satsas på och värnas om vår personal i såväl äldreomsorg, vård och skola. Det är trots allt de som bär kommunen på sina axlar.
Instämmer helt i det du menar är viktigt i en ”tillväxtkommun”.
Välkommen till Värnamo och Lycka till!