Nyheter

Per vann utställning i Tjeckien

Nyheter Den gångna helgen har Per Bunnstad tävlat i vykortsklassen i den europeiska frimärks- och vykortsutställningen i tjeckiska Liberec. Det blev guldmedalj och därtill seger i vykortsklassen samt specialpris för sitt vykortsexponat om Skillingaryd en militärort.

Per lade sista handen vid sitt exponat innan det skickades till Tjeckien.

– Jag skulle ha varit på plats men det kom hinder i vägen och resan fick ställas in, säger Per.

Lokalt sett är Per aktiv i Skivaryds Samlarklubb och Värnamo Filatelistförening. I båda föreningarna handlar det bland annat mycket om vykort.

2015 blev det med detta exponat om 40 A-3-sidor guldmedalj och andraplats i vykortsklassen i en nordisk utställning Upplands Väsby. Då fick Per liksom nu 90 poäng. Det var andra gången han ställde ut just detta exponat. Första gången var vid Bofilex 2007 i Borås. Den gången blev det 83 poäng och seger i klassen.

– Det är klart att det är bra att få belöning efter 100-tals timmar med att arbeta om exponatet. Konkurrensen hårdnar också hela tiden och 90 i dag är bättre än 90 för sju år sedan, säger Per.
Sedan 2015 har han bearbetat texter och bytt ut ett 20-tal vykort till nu bättre sådana. Totalt visar han och berättar om 203 vykort som har anknytning till Skillingaryds militärhistoria.


Han var ändå lite orolig över hur ett exponat med svensk militärhistoria skulle tas emot utomlands.
– Man vet aldrig. Jag har exempelvis med mitt VM i fotboll 1958 fått 88 poäng i Sverige och 85 vid en världsutställning i London i februari, men i USA i våras blev det endast 78 poäng.
Lika besviken som han var med 78 poäng, lika glad är han i dag. Per fick också ett specialpris vid sidan om och sådana brukar man ge till ungefär var tionde deltagare. Sådant pris får man om man visat extra goda kunskaper i exempelvis forskning.


I vykortsklassen deltog elva utställare från länder som Australien, Grekland och Israel. Per var den ende svensken och den ende i klassen som erövrade guld där gränsen är 90 poäng. Tvåa i klassen var en utställare från Slovenien med 87 poäng. Åtta andra svenskar deltog i andra klasser. Högsta poängen bland de kring 200 deltagarna var 97 och det var en utställare från Liechtenstein som nådde detta höga resultat. Därmed vann han internationell Grand Prix.


Vid en frimärks- och vykortsutställning bedömer en jury sällsynthet, kunskaper, forskning, montering med mera. Maximalt kan man få 100 poäng men högsta resultatet i världen är nog 98 poäng. I vykortsklassen brukar den som får flest poäng hamna på kring 91. Per har som mest haft 92 poäng i vykortsklassen och det var i Vejle i Danmark 2017. Det var för sitt exponat om Albatross. Han inte bara vann klassen den gången utan hela tävlingen, alltså alla klasser sammanräknat. Därmed vann han internationell Grand Prix.
– Fast det lär aldrig inträffa igen, säger Per glatt.


Per har varit utställare i 30 år och planerar som bäst för medverkan i en ny utställning, kanske blir det Island nästa år.

Hela exponatet finns på denna länk (pdf)

Taggar

Dela