Nyheter

Patient fick injektion med adrenalin i stället för morfin

Nyheter En patient fick en injektion med adrenalin i stället för morfin och drabbades av hjärtklappning och bröstsmärta. Anledningen var bland annat bristande kommunikation och att material för att iordningställa läkemedel inte fanns framlagda. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria...

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patienten hade tagit sig till vårdcentral på grund av kraftig smärta i ett skulderblad och svimmade kortvarigt i väntrummet. Personal ordinerade då en morfininjektion men patienten fick istället en adrenalininjektion. En bidragande orsak till att patienten fick fel läkemedel bedöms vara att ordinationen gavs muntligen och att ansvarsfördelningen och kommunikationen i den akuta situationen var otydlig. Det blev stressigt i den akuta situationen och material för att iordningställa läkemedel fanns inte på plats där de brukar vara, vilket ledde till byte av arbetsmetod.

Med anledning av händelsen fick patienten kortvariga besvär med obehag, hjärtklappning och bröstsmärta och ingen akut smärtlindring erhölls. Fel läkemedel medför alltid risk för allvarlig vårdskada. Vårdcentralen har sett över sina rutiner som en följd av händelsen.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela