Nyheter

”Pappas kompis” dömd till fängelse för sexuellt övergrepp

Nyheter I dag kom domen från Jönköpings tingsrätt mot den man i 55-årsåldern från Värnamo kommun som förgrep sig sexuellt på ett minderårigt barn. 

Övergreppet ska ha skett under hösten 2021 och åklagaren begärde att mannen skulle dömas för sexuellt övergrepp mot barn då mannen vidrört barnets könsorgan och att gärningen begick med uppsåt.

I utredningen visas att den nu dömde mannen och barnets familj umgicks och att mannen kom att knyta en särskilt nära relation med ett av barnen i familjen. De båda fick en tät kontakt via sociala medier, främst messenger och snapchat och vid ett av tillfällena ska den nu dömda mannen skrivit till barnet att ”hade varit äldre skulle de varit gifta”. 

Den åtalade gärningen har, enligt inspelat förhör med barnet, begåtts i mannens bostad då barnet fick en inbjudan om att de skulle spela paddel. Innan paddelspel satte de sig i soffan i mannens bostad och mannen knäppte upp byxorna på barnet och tog med sin ena hand innanför trosorna. Mannen hade varit ”ovanpå” och han förflyttade handen ”fram och tillbaks”, ”på hennes snippa”. Gärningen pågick inte länge men mannen sa att barnet inte fick berätta. 

Av utredningen framgår att barnet först berättade för en kamrat vad som hade hänt och kort därefter gjordes en polisanmälan. Kamraten tvingade också barnet att berätta om händelsen för en gemensam lärare och skolan gjorde en orosanmälan enligt socialtjänstlagen. Kamraten har, i ett videoinspelat förhör, uppget att hennes kompis berättade under en lektion i skolan att ”pappas kompis” tagit på henne innanför trosorna och att hon inte ville det. 

I polisförhör med barnet anges händelsen på ett sätt som framstår som mycket trovärdigt. Tingsrätten konstaterar vidare att barnets uppgifter får stöd av såväl den muntliga som tekniska utredningen och att barnet gjort ett trovärdigt intryck. 

Tingsrätten anser att det förhållande att mannen har förlorat arbetet till följd av brottsmisstankarna mot honom ska beaktas i förmildrande riktning vid straffmätningen. Påföljande ska bestämmas utifrån de straffskalor och den praxis som gällde när brottet begicks och före den 1 augusti 2022 var straffet sexuellt övergrepp mot barn fängelse i högst två år. Tingsrätten ansluter sig till åklagarens bedömning att brottet därmed har ett straffvärde på cirka fyra månaders fängelse och dömde i dag mannen till tre månaders fängelse samt 35 000 kronor i skadestånd till målsägande. 

Den dömda mannen från Värnamo kommun förnekade gärningen. 

Taggar

Dela