Nyheter

Oroar sig över omsorgens sommarvikarier

Nyheter Svante Olson är orolig över hur Värnamo kommun ska ska klara av att rekrytera sommarvikarie till vård och omsorg i sommar.

– Vi behöver mer folk i sommar, konstaterar Haris Sibonijic (C).

Hur ser det ut för kommunen med bemanningen inom omsorgen i sommar?

Det är en fråga som oroar Svante Olson (V).
Inför kommunfullmäktiges möte onsdagen den 29 maj har han skrivit en interpellation till servicenämndens ordförande, Haris Sibonijic (C).

Kommer kommunen att få tillräckligt med kompetenta sommarvikarier för omsorgspersonal i år? Hur blir det i sommar? Kan bemanningsenheten lösa rekryteringsuppgiften? skriver han i sin interpellation.

han konstaterar också att kommunen sänker sina krav under sommaren när det gäller kvalifikationer.
Han skriver vidare: – ”Mycket av chefers arbetstid går till rekrytering. Särskilt kännbart har varit rekrytering av sommarvikarier för omsorgspersonal. Bemanningsenheten har inte ensam klarat arbetet utan det har krävts stora insatser även från omsorgsförvaltningen. Personer som tidigare sökt arbete i förvaltningen med kvalifikationer som inte varit så höga har behövt anlitas under sommaren. Detta har ibland inneburit att de inte haft tillräcklig kompetens för att ta emot en hälso­- och sjukvårdsdelegation, vilket då belastat sjuksköterskorna” Skriver Olson.

Haris Sibonijic skriver i sitt svar att det finns ett gemensamt ansvar att omsorgen och bemanningsavdelningen har ett gemensamt ansvar under sommaren att ansvara för rekryteringen under sommaren och att rekryteringen sker genom en kontinuerlig dialog mellan de båda verksamheterna.
– Att hitta 270 lämpliga sommarvikarier är inget lätt uppdrag! Här krävs det mycket jobb eftersom  kommunen saknar rätt antal sökande, konstaterar Haris Sibonijic.

Han avslutar sitt svar med att konstatera: – ”Enkel slutsats är att vi behöver  mer folk och vi behöver mer folk mer rätt kompetens. Det är en av stora utmaningar som Värnamo  kommun står inför både idag och i framtiden avslutar Haris Sibonjic sitt svar till Svante Olson.

Taggar

Dela