Nyheter

Önskar bilfri lördag

Nyheter Motionen från (S) lämnades in under gårdagens kommunfullmäktige

Arkivfoto

– På flera platser i Europa, och någonstans i Sverige, har man börjat införa en bilfri dag i månaden för att slå ett slag för klimatet och hållbarheten. Men också för friheten för andra än bilister att nyttja stadens gator till fullo genom att ta sig fram med skateboard, cykel, promenera, åka kollektivtrafik, ja egentligen allt utom att ta sig fram med bilen, säger Khalid Poricanen.

– Vi i (S) tycker att det är dags för Värnamo kommun att ansluta sig till grannländernas gröna initiativ och införa en bilfri lördag i månaden. Förslagsvis mellan klockan 10 – 18, menar Khalid Poricanen.

I motionen kan man läsa att till en början kan endast linjebussar, färdtjänst, taxi, utryckningsfordon och bilar med särskilt tillstånd få vistas på gatorna och då köra med en max hastighet på 30 kilometer i timman.

– Istället ska gång- och cykeltrafikanter ha förtur och utrymme att använda innerstadens gator. Tanken är också att barnen ska få mer utrymme att röra sig på gatorna utan att behöva tänka på biltrafiken samtidigt som kommunen bidrar till att hålla nere koldioxidutsläppet, avrundar Khalid Poricanen i fullmäktiges talarstol under torsdagskvällen.

(S) yrkar i sin motion att kommunstyrelsen ger berörd nämnd och utskott i uppdrag att ta fram ett pilotprojekt med ”Bilfri lördag” samt att utvärdera projektet efter sex månader. Kommunfullmäktige beslutade att lämna motionen till kommunstyrelsen.

Fotnot; Motionen är inlämnad av Khalid Poricanen, Håkan Nilsson och Azra Muranovic.

Taggar

Dela


16 reaktioner på Önskar bilfri lördag

Socialdemokraterna behöver inse att Värnamo kommun konkurrerar med andra kommuner. I detta fallet riskerar förslaget om en bilfri lördag i månaden att drabba näringslivet negativt, och således deras konkurrenskraft gentemot andra kommuner. Men Asecs i Jönköping och Grand Samarkand i Växjö blir säkerligen nöjda när Socialdemokraterna gynnar deras verksamheter, snarare än näringslivet i Värnamo kommun. Dessutom ur ett miljöperspektiv är det svårt att begripa hur detta gynnar miljön, när boende i närområdet sannolikt tar bilen till andra orter som ligger ett x-antal mil från Värnamo, och genom detta ökar koldioxidutsläppen ännu mer.

Mer frihet och mindre socialistiskt tvång.

Domedagssekten kallad klimathotet som leds av miljardärer och korrupta politiker är en bluff!

Folket har börjat insett detta nu. Ingen tror på vad fasen en korruptiker säger mer.

Bilfritt i centrum…
Jo, men visst..
Men då skall ju allt annat fungera först.

Bussarna i stan fungerar ju allt mer dåligt,
de kör tomma….

Och med höjda busspriser, är de ju sämre än sämst.

Skall detta verkligen gynnas .

Men ack, så trevligt det vore att se dessa politiker i stan, gå en smula…

Eller de jagar dispens för det…

Annars är ju deras bruklighet att de kör ända fram till porten och att alltid ta BILEN…

Stan måste ju anpassas, så att alla kan komma fram.

Och det är inte i närmelsevis av det ännu…

Med tanke på handikappade, de som har svårigheter att gå och så vidare..

Jag önskar en sossefri kommun. Och jag tror att jag kommer att få uppleva den.

Ni kanske kan ställa några skateboards för uthyrning ute vid Bredasten till oss utsocknes, så vi kan vara med och susa runt.

Uppmanar alla utombys att i görligaste mån handla i andra städer, orter. Nån anständig gräns måste finnas, trots att orten stavas VÄRNAMO.

Politikerna gör verkligen allt i sin makt för att Värnamo stad skall dö. Inte konstigt att folk åker till Ljungby, Jönköping och Växjö för att handla.

Saknas det sunt förnuft i detta parti!
Ska vi lära barnen att de ska leka på gatorna?
Åka och helghandla på en skateboard?

Vi har bilfritt redan i stan vid flera tillfällen!
Marknader, Värnamodagarna och vid diverse arrangemang. Förutom det så har vi hela Storgatsbacken samt en del av Storgatan.
Vi har trottoarer/cykelvägar som är lika breda som bilvägarna samt Flanaden och Kyrkotorget.

Ska nu sossarna ut och leka på vägarna så kan de göra det på sin egna gata.
Det finns faktiskt de som inte bor i centrum som behöver ta bilen till stan!

Vi kommer avslå denna motion!

Det är det absolut det sämsta förslag någon politiker
föreslaget .
Hur ska Värnamobona kunna ta sig till affärerna ?
Ska de åka buss?
Med väntertider,på Hel och halvtimme,med varor
kassar tungar som bly
Då vill s-politikerna ut som flanörer på stan, det kan de
göra än då.

Låter jättefint, speciellt affärerna i centrum kommer nog bli stormförtjusta… så enligt detta förslag, så hjälper S till med att främja affärsdöden i centrum, att se till att allt färre jobb kommer att finnas tillgängliga?

Att vi ska värna om miljön, ja, men måste allt vara så j-vla populistiskt?

Ni får nog tänka till lite mer och komma med förslag som kan gynna alla parter, nödlösningar är och kommer aldrig vara bra.

så urbota dumt!
Önskar att S-motionären hade min ryggvärk, obotlig enl.läkare. Så vederbörande fått känna på hur det är att gå över huvudtaget!

Gissar att trion bor i stan? Var får vi vara, vi som åker in och handlar? Eller får vi inte komma in den här dagen? Och vem ska se till att det efterlevs? Polisen? Och om jag kör in till stan ändå? Olaga intrång?! Ägna er åt att göra stan trygg igen istället för papperstigrar.

Kommentarsfunktionen är stängd