Nyheter

Omsorgsförvaltningen besökte Sjösala

Nyheter I omsorgsförvaltningens temadagar ”Lev Livet Hela Livet” så var turen i går kommen till Sjösala trygghetsboende.

På plats på Sjösala i Bor fanns omsorgsförvaltningens Ros-Marie Klasson, enhetschef, Anna Tillberg, anhörigsamordnare, Annika Gof Anderberg, samordnare för förebyggande arbete i omsorgen, samt Marie-Anne El- Nagar, aktivitetssamordnare.  [1/6]

Syftet med träffarna presenterades.  [2/6]

Enhetschefen Ros-Marie Klasson förklarade programmet LEIF, som står för ”Lugnt, Effektivt med Individen i Fokus"  [3/6]

Efter viss handledning så var diskussionerna i gång.  [4/6]

Åsikter och idéer om de äldres framtid flödade.  [5/6]

Samtliga av de boende tycktes vara engagerade och det var högt till tak.  [6/6]

På plats fanns omsorgsförvaltningens Ros-Marie Klasson, enhetschef, Anna Tillberg, anhörigsamordnare, Annika Gof Anderberg, samordnare för förebyggande arbete i omsorgen, samt Marie-Anne El- Nagar, aktivitetssamordnare.

Ett tjugotal hyresgäster hade slutit upp till träffen där de boende fick komma med tankar och idéer om hur man vill ha sitt liv som äldre.

I detta moderna samhälle är det mycket som den äldre generationen har svårt att hänga med på. Här skulle, som i detta fall ett Trygghetsboende, i framtiden till exempel kunna hjälpa de äldre med modern telefoni och datakunskap.

Efter en tydlig presentation av omsorgsförvaltningens syfte med förmiddagen, fick de boende bordsvis diskutera sina åsikter och eventuella lösningar. Därefter presenterades gemensamt de olika förslagen och idéerna.

Bland de boendes synpunkter och önskemål för äldre fanns såväl Bor som helhet som specifikt för trygghetsboendet som till exempel tillgång till sjuksköterska, fotvård samt hårfrisörska. Vidare ett fungerande trygghetslarm även utanför bostaden, kommunikation från och till Bor (även för alla de som inte har tillgång till smartphone), möjlighet till fungerande matsal för såväl boende som utomstående.

Efter samtliga möten i Värnamo, Bredaryd, Forsheda, Rydaholm och ytterligare en gång på Sjösala i november så kommer omsorgsförvaltningen att gå igenom vad som kommit fram på temadagarnas träffar. Det skall utmynna i någon sorts regelverk angående de äldres välbefinnande i kommunen.

Efter en livlig diskussion avslutades mötet med kaffe och tilltugg.

Text och bilder: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela