Nyheter

Omdiskuterat VA-område på agendan

Nyheter Det planerade VA-området i Hamra har skapat debatt under de senaste åren. På kommunfullmäktige tog frågan en ny vändning.

Det planerade VA-området i Hamra har skapat debatt under de senaste åren. På kommunfullmäktige tog frågan en ny vändning. Bilder: David Alin/Arkivbild

Det var i samband med budgetdebatten som centerpartisten Maria Fransson tog tillfället i akt att diskutera den planerade investering

– Centerpartiet vill peka på möjligheten att i stället för att i Hamra bygga kommunalt verksamhetsområde med avlopp, med stora kostnader för VA-kollektivet som följd, låta fastighetsägarna själva installera moderna och godkända enskilda anläggningar, vilket de helst önskar. Efter en lagändring i lagen om allmänna vattentjänster, vilken trädde i kraft den 1 januari 2023, säger denna lag att bedömningen av behovet av allmänna vattentjänster ska bli mer flexibel. Detta innebär att kommunen vid bedömning av behovet av lösning på VA-frågan ska särskild hänsyn tas till förutsättningarna att tillgodose behovet av avlopp genom att installera moderna, godkända, enskilda lösningar. Detta är en väsentlig skillnad i lagstiftningen och den har tillkommit i slutfasen av processen med avloppet i Hamra. Ett godkännande av en lösning med enskilda, moderna och godkända avlopp skulle bespara VA-kollektivet en investering på 23 miljoner kronor och samtidigt göra Hamraborna nöjda och glada.

Maria Fransson fick medhåll av partikollegan Johan Hilding.

– Som centerpartist hade jag också gärna sett att vi hade rivit upp den investeringen utifrån flera aspekter, bland annat utifrån ändrade lagstiftningen som du var inne på Maria, men jag tror också att om var och en hade fått bygga om sitt eget avlopp så hade det varit bra för miljon men även blivit billigare för den enskilde individen och det kommunala VA-kollektivet. Vi ska vara rädda om utvecklingen på landsbygden och de gröna näringarna. De är jätteviktiga i de här oroliga tiderna vi lever i nu med ett krig i Europa och då är det viktigt att ha lokal mat, kanske också enskilt vatten och avlopp utifall att det händer något inne i staden? Det är just vikterna med civilförsvaret.

Jan Cherek (SD) välkomnade centerpartisternas ställningstagande.

– Jag blev lite paff när ordet ”Hamra” kom upp i debatten. Just när det gällde Hamra så hade vi uppe det i kommunstyrelsen efter att beslutet fattats på lös grunder. Då satt vi och ville göra ett omtag på den från kommunfullmäktigebeslutet, vilket vi då fick till oss att så kan man inte göra. Sedan gick det nästan ett år och så ville Tobias (Pettersson, M) i kommunstyrelsen att vi skulle göra en fördjupad utredning i teknik- och fritid därefter, vilket de gjorde. Förvaltningschefen kom då och pekade på att ”det går inte, för vi går i en cirkel där”. Men det som är lite intressant är att när vi lade förslaget om att vi riva upp det så var samtliga partiet i kommunstyrelsen emot detta, så jag välkomnar Centern att ni har kommit över till oss och börjat tänka precis som vi gör.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Omdiskuterat VA-område på agendan

Kan med tacksamhet konstatera att nu även de som kallar sig Landsbygdspartiet, Centern, insett allvaret, konsekvenserna och även vansinnet i att bygga en kommunal VA-anläggning i Hamra.
Det som sades och återges i artikeln ovan är vad vi Hamrabor sagt hela tiden.
Mycket mer finns att tillägga om hanteringen av ärendet, men just nu är jag tacksam att fler och fler av de styrande i kommunen äntligen förstått vilka konsekvenser deras tidigare ställningstagande skulle få för alla inblandade, fastighetsägarna i Hamra, VA-kollektivet och kommunen, som nu kan spara miljoner av våra gemensamma skattepengar.
Dessutom blir ett stopp för byggandet av VA-anläggningen ett stort steg i rätt riktning för att värna om vår miljö.
Stoppet för kommunens byggande och istället införande av individuella lösningar för fastigheterna skulle också göra oss mindre sårbara för det framtiden kan ge oss, såsom översvämningar och elbortfall. Vill uppmana politikerna i Värnamo kommun att göra ett omtag och lägga ner byggtankarna, för allas bästa.

Förnuftet kanske segrar till sist!?
Förr i tiden, för inte så länge sedan, faktiskt, användes utedass på landsbygden.
Som när skiten började nudda baken, spreds ut som vilken gödsel som helst. Till grödans fromma.

Nu ska varenda hundskit samlas upp i en plastpåse. Hur liten hund det än gäller, ska den mikroskopiska avföringen in i en plastpåse och läggs i bästa fall i en därför avsedd behållare. Samlas den därefter in av kommunen och förbränns, tro?
Men många hundägare kastar skitpåsen i naturen. Tar många år att förintas där.
Hade man i stället dragit in hunden 5-10 meter från gångstråket hade skiten multnat och gjort nytta rätt så omgående.
Men katterna får skita var som, helt obehindrat, ofta i en sandlåda för barn.
Logiken i allt är outgrundlig.

Kommentarsfunktionen är stängd