Om färre och mindre
Nyheter I dag har vi en läsarfråga från May i Vaggeryd.
– Jag har lärt mig mycket genom att ta del av språklådan. Något som jag reagerar mot är hur man använder orden mindre och färre: Gå till den affären. Där är det mycket mindre folk. Jag hör det ganska ofta och reagerar alltid, hälsar May.
Det här är också något som vi i vår tidning ofta får rätta bland kommentarer och någon gång även i övrigt.
Färre använder man om substantiv som är räknebara: färre elever och färre kossor. Ordet mindre används om icke-räknebara substantiv: mindre skillnader och mindre grädde.
Ett fel som ofta förekommer är sammanblandning av storlek och antal, typ ”Besökarna var mindre än väntat” och ”Mindre ägg i affären”. Man åsyftar nog inte att det är små besökare eller små ägg.
Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.
Fotnot:
TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.
Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.
De flesta felen vi gör är dock av annan natur:
Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.
Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.
Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.