Nyheter

Om cirkulär ekonomi

Nyheter Hans-Göran Johansson (C) och en partikamrat debatterar.

Cirkulär ekonomi – strategi för omställningen av Sverige

Sverige har goda förutsättningar att gå före på klimat- och miljöområdet och bli världens första fossilfria välfärdsland.

Centerpartiet har i årtionden varit en drivande kraft för en ambitiös energi- och klimatpolitik. Vi har under lång tid drivit på för konkreta, ambitiösa reformer för att få ner utsläppen, inte bara i Sverige utan också i Europa där vi drivit på för att höja EU:s klimat- och energimål, och öka ambitionerna i EU:s klimat- och energiverktyg. Men vi behöver göra mer och vi behöver öka takten.

Ytterligare en punkt i Januariöverenskommelsen är nu genomförd. Alldeles nyligen beslutade regeringen, utifrån en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna, om en ny nationell strategi för cirkulär ekonomi. Strategin pekar ut riktningen och ambitionen för en långsiktig och hållbar omställning av samhället.

Att vi nu har en nationell strategi för cirkulär ekonomi är ett viktigt steg för att vi i Jönköpings län ska bli vassare på att bidra till miljö- och klimatmålen samt till FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030.

Under våren 2020 har smittspridningen och den ekonomiska krisen till följd av Covid-19 påverkat samhället kraftigt. Världen efter pandemin kommer inte att se ut som den gjorde före krisen. När Sverige och Jönköpings län nu startar om efter pandemin har vi både stora möjligheter men även stort ansvar för att den gröna omställningen på riktigt tar fart.

Den nationella strategin bygger på fyra fokusområden;

Fokusområde 1 handlar om hur cirkulär ekonomi kan uppnås genom hållbar produktion och produktdesign. Utformningen av produkter är avgörande för övergången till en cirkulär ekonomi, eftersom valen i designfasen påverkar produktens livslängd och om komponenter och material kan användas igen med ett högt värde.

Fokusområde 2 handlar om hållbara sätt att konsumera och använda material, produkter och tjänster. Hållbara konsumtionsmönster är en viktig del i att minska klimatutsläppen. Att återanvända produkter, hyra, dela eller leasa i stället för att köpa nytt kan bidra till en mer hållbar konsumtion.

Fokusområde 3 handlar om giftfria och cirkulära kretslopp. För att övergången till en mer cirkulär ekonomi ska lyckas behöver återanvändning och andra cirkulära lösningar öka, vilket skulle minska avfallsmängden.

Fokusområde 4 handlar om cirkulär ekonomi som drivkraft för näringsliv och andra aktörer genom åtgärder som främjar innovation och cirkulära affärsmodeller.

En strategi gör endast nytta om den leder till faktisk förändring. Vi behöver därför se till att styrmedel och åtgärder som leder till konkreta resultat också kommer på plats. Det kan handla om utredningar, uppdrag till myndigheter, ny eller reviderad lagstiftning, regelförenkling, insatser för forskning, innovation och teknikutveckling, internationellt påverkansarbete inom EU eller globalt, samt ekonomiska styrmedel.

Hans-Göran Johansson. Arkivbild

Centerpartiets tre punkter för utveckling av den cirkulära ekonomin:

– Genomföra en bred översyn av regelverken för återvinning och hantering av avfall och restprodukter för att främja innovation och företagande i den cirkulära ekonomin.

– Stimulera produktion och skapa testanläggningar för ex bioplaster, utveckling av nya material från skogen och konvertering från fossil till förnybar processenergi.

– Ta ytterligare steg som gör det enklare för hushåll att återvinna och återbruka, bland annat genom att producentansvar för textilier införs.

För att vi ska lyckas med omställningen måste den genomföras av politiken, näringslivet, offentlig sektor, akademi, privatpersoner och civilsamhället tillsammans.

Hans-Göran Johansson (C)
Kommunstyrelsens ordförande Värnamo kommun

Beata Allen (C)
Kommunstyrelsens ordförande Aneby kommun

Taggar

Dela