Nyheter

Olympiad eller OS?

Nyheter OS i Tokyo inleds den 21 juli och avslutas den 8 augusti. Då kan det vara på sin plats att berätta om OS eller Olympiska Spelen.

I det antika Grekland var en olympiad en period av fyra år. Olympiad har ofta i modern tid använts för de olympiska spelen men egentligen bör man använda det senare om själva arrangemanget. Det är alltså nu dags för OS i Tokyo eller Olympiska Spelen. Man kan också diskutera om det ska vara Spelen med versal begynnelsebokstav eller gemen med spelen.
Här går vi i vår tidning faktiskt emot språkreglerna. Vi tycker att det är logiskt att andranamnet på något också skrivs med första bokstaven som versal. Vi skriver exempelvis Folkets Park, Olympiska Spelen och Waggeryds Idrottsklubb. Samma sak är det om en arena heter något med två namn: Stockholms Stadion men Movalla idrottsplats då idrottsplatsen bara heter just Movalla.
Däremot skriver vi inte Värnamo Kommun utan Värnamo kommun.

Språket och hur man använder det är inte helt logiskt och att något är rätt eller fel försöker vi vara försiktiga att skriva. Rekommendationer är däremot viktiga för att vårt språk ska förstås och skrivas på ett logsikt sätt som följer språkreglerna.

I vilket fall som helst gäller det att hålla tummarna för våra svenska OS-deltagare och lite extra för bygdens representanter, Agnes Alexiusson och Anna Anvegård.

Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.

Mer kring språket

TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.

Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.

De flesta felen vi gör är dock av annan natur:

Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.

Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.

Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.

Taggar