Olsson svarar och förklarar: Att personrösta
Nyheter Med fyra månader kvar till valet får vi på redaktionen många frågor och funderingar gällande det politiska läget. Dagens fundering från läsare är: Varför personrösta och hur gör man? Gert Olsson svarar
Att personrösta i valet till riksdag, region och kommun
Sedan 1998 har det varit möjligt att rösta på person i valen till riksdag, region och kommun. Det görs genom att man sätter ett kryss för den person man helst vill se bli vald.
Redan 1994 gjordes ett försök med personröster i sju kommuner för att undersöka om väljarna såg det som en ny möjlighet att påverka. En av de sju försökskommunerna var Vaggeryd och det blev succé omgående. 1994 kom Vaggeryds kommun på andra plats bland försökskommunerna då 60 procent valde att personrösta i kommunvalet. Intresset för personröster har hållit i sig i Vaggeryds kommun och ligger fortfarande högt på listan i riket. I Jönköpings län är Vaggeryds kommun i topp när det gäller personröster. 2018 valde 48 procent att personrösta. Värnamo kommun ligger på fjärde plats i länet med 42 procent som valde att personrösta.
Varför personrösta?
Det är naturligtvis upp till var och en om man vill kryssa någon särskild kandidat. Det kan vara för att man har stort förtroende för någon eller någon man känner som man uppfattar som kunnig. Om man inte kryssar utan är nöjd med valsedelns placeringar så finns det risk att den som står på första plats inte blir vald om flera längre ned på listan klarar personvalsspärren och då går förbi och får mandat. Det kan ske, framförallt, i partier med få mandat. Tycker du att förstanamnet på listan är bra så rekommenderas att du nyttjar din rätt att personrösta för att skydda den kandidaten.
Hur blir man vald genom kryss?
För att bli vald med kryss till kommunfullmäktige gäller följande:
- Du ska vara kryssad på minst fem procent av partiets totala röstetal i valet, dock minst 50 kryss.
- Får partiet 2 500 röster ska personen få minst 125 kryss för att bli personvald
- Den inom respektive parti som får flest kryss får partiets första mandat, därefter delas mandaten ut till de som klarat personvalsspärren
- Sedan delas mandaten ut i turordning enligt valsedeln
Hur ser det ut i våra kommuner?
I Vaggeryds kommun var det 15 personer som valdes in på personröster och det motsvarar 37 procent av antalet ledamöter i kommunfullmäktige. Följande personer valdes in på personligt mandat:
Moderaterna: Gert Jonsson, Mats Oskarsson, Ann-Katrin Löfstedt
Centerpartiet: Jörgen Johansson, Anna-Maria Toftgård, Pelle Philip, Ulf Abrahamsson
Liberalerna: Atacha Adinda, Ewa Magnusson
Kristdemokraterna: Jenny Larsen
Sverigedemokraterna: Jan-Olof Svedberg, Claes Nord, Valter Hagström, Niklas Oskarsson
Empartiet: Lennart Karlsson
För Värnamo kommuns del valdes 13 personer in på personröster och det motsvarar 25 procent av antalet ledamöter i kommunfullmäktige. De som valdes in på personligt mandat var:
Moderaterna: Tobias Pettersson, Gottlieb Granberg
Centerpartiet: Hans-Göran Johansson
Liberalerna: Malin Ekman, Runar Eldebo
Kristdemokraterna: Camilla Rinaldo-Miller
Socialdemokraterna: Azra Muranovic
Vänsterpartiet: Svante Olsson, Paula Dahlberg
Miljöpartiet: Jörgen Skärin
Sverigedemokraterna: Johan Nissinen, Johnny Hornbrink, Anne Karlsson
Ett tips för den som personröstar är att bara kryssa för personer som står längre ner på vallistorna.
Att kryssa för partiernas toppnamn är inte syftet med denna valmöjlighet då tanken istället är att du som väljare ska ”kunna lyfta upp och in” en person som du tycker att ditt parti har placerat för långt ner på valsedeln. Toppnamnen kommer alltid in ändå, som exempel kan jag ju låta riksdagsvalet vara en mall för vad som gäller, Magdalena Andersson (S) eller till exempel Jimmie Åkesson (SD) behöver med andra ord inte ditt personkryss för att komma in i riksdagen, som toppnamn sker detta per automatik. Samma princip gäller vid region- och kommunalval, toppnamnen kommer alltid in till respektive församling så det är inte dem som du i första hand ska prioritera med ditt personkryss!