Nyheter

Ökad konkursrisk i kommunen

Nyheter Risken för att drabbas av konkurs i Värnamo kommun har ökat med 33 procent under året, visar ny statistik från UC.

Risken för att drabbas av konkurs i Värnamo kommun har ökat med 33 procent under året, visar ny statistik från UC. Bilder: Arkivbild/Pixabay

Trots skenande inflation och höjda räntor fortsätter landets konkurser att ligga på de lägsta nivåerna på tio år. I jämförelse med juli i fjol har konkurserna minskat med 19 procent. Under juli 2021 var antalet konkurser 442, i år var antalet 357.

– Överlag tenderar konkurserna att minska under sommaren. Men den trend vi ser i år sticker ut, då konkurser ligger på rekordlåga nivåer även i jämförelse med juli månad under tidigare år, menar Johanna Blomé i ett pressmeddelande.

Inbromsning väntar

I Jönköpings län överlag har risken för konkurs minskat med 36 procent under 2022. Mullsjö har bäst utveckling med inga rapporterade konkurser under årets första halva, men det finns även orosmoln på himlen. I Gislaveds kommun har konkursrisken ökat med 200 med procent och i Aneby respektive Vaggeryds kommun med 100 procent. I Värnamo kommun har risken för konkurs ökat med 33 procent.

– Konkursläget just nu är väldigt lågt, det är det lägsta på tio år. Det är en utveckling som förvånar många med tanke på det ekonomiska läget vi befinner oss i. Samtidigt går det hand i hand med den senaste mätningen av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) som Statistiska centralbyrån (SCB) nyligen genomförde, och som visade på en positiv utveckling under juni. Både vår egen data och siffrorna från SCB motsäger den pessimistiska bilden av ekonomin som exempelvis konjunkturinstitutets förtroendemätningar visar på att många har. Men det är bara en tidsfråga tills verkligheten kommer att komma ikapp. Att samtliga storbanker nu sedan föregående vecka har höjt räntan, tillsammans med fortsatt rekordhög inflation och en devalvering av kronan ger tydliga indikatorer på att en kommande inbromsning av ekonomin kommer att ske till hösten – med ökade konkurser inom många branscher till följd, avslutar Johanna Blomé.

Taggar

Dela