Nyheter

Ohs i fokus på årsmöte

Nyheter I samband med Rusken runts årsmöte fick medlemmarna lära sig mer om Ohs och dess historia.

I samband med Rusken runts årsmöte fick medlemmarna lära sig mer om Ohs och dess historia. Arkivbild.

Intresseföreningen Rusken runt höll sitt årsmöte 26/2 i brukslokalen i Ohs.

Mötet började med förhandlingar som leddes av Karl-Magnus Svensson. Det blev omval på Elisabeth Magnusson som ordförande. Ledamöter på två år Annelie Boman, Thomas Carlzon och Lena Frej samt ersättare på två år Janni Einarsson. Ledamöter med ett år kvar Gösta Gof, Git Svensson och Sara Axéden med ersättare Peter Zamecnik, Malin Melin och Magnus Hullfors.

Till revisorer valdes Lars-Inge Berggren och Karl-Magnus Svensson.

Under övriga frågor avtackades Christina Lindberg för sitt trogna styrelsearbete.

Efter årsmötet bjöds på buffé med kaffe.

Leif Nygren höll ett innehållsrikt och inspirerande tal om Ohs historia. Han började sitt tal med berättelser hur folk redan på 500-talet via åarna tog sig in i Småland.

Ohs bruk byggdes ursprungligen som järnbruk på 1660-talet av holländaren Christian Hempel. Christian anlade bruket med stångjärnshammare och masugn. Malmen togs från sjöar och myrar i omgivningen och kol från skogarna i närheten. På grund av minskad lönsamhet lades järnbruket ned 1867.

År 1893 och 1894 byggdes bruket om till sulfitindustri och då var redan masugnen borttagen. På industrin producerades cirka 3 000 ton massa per år och därför anlades järnvägen till Bor för att säkra transporten.

Till sist visades en film om ”Drängen på Moen” där Leif Nygren spelar huvudrollen.

Text: Intresseföreningen Rusken runt

Taggar

Dela