Nyheter

Obruten skolgång är väldigt viktigt

Nyheter Orden kommer från barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson efter att information om SAMS getts till politikerna vid senaste sammanträdet.

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden fick vid senaste sammanträdet en information om SAMS, som är en samverkan mellan socialtjänst och skola inom kommunen med fokus på obruten skolgång för placerade barn och unga. 

Maria Johansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden:
– Det kan bo barn i vår kommun hos en fosterfamilj och vi ska se till att de kommer in i skolan så fort som möjligt. Eller det kan handla om HVB-hem via medborgarförvaltningen, så det är en samverkan mellan olika förvaltningar. Vi har en projekttjänst fram till december som vi hoppas kan fortsätta. En obruten skolgång är väldigt viktigt, menar nämndordförande Johansson. 

Placerade barn- och unga har samma rätt till utbildning och skolgång som andra barn och unga. För att den rätten ska säkras krävs samverkan mellan socialtjänsten och skolan. Detta stöd, SAMS, är framtaget för att underlätta sådan samverkan. Den enskilt viktigaste faktorn för hur det går för dessa barn senare i livet är hur de lyckas i skolan. Frånvaron av ”skolmisslyckanden” har visat sig vara den starkaste skyddande faktorn för en gynnsam utveckling, för att motverka ohälsa, bristande förankring på arbetsmarknaden, missbruk och kriminalitet. Skolmisslyckanden hos placerade barn och unga kan bland annat förklaras av:

∗ att uppväxtmiljön har varit instabil, med återkommande byten av familjehem och skolor 

∗ att skolgången har varit en lågt prioriterad fråga för socialtjänsten 

∗ att det råder en oklar ansvarsfördelning mellan skola och socialtjänst.

Stödet har tagits fram gemensamt av skolverket, socialstyrelsen och specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) utifrån ett regeringsuppdrag. En självklar utgångspunkt för arbetet har varit barnrättsperspektivet i enlighet med barnkonventionen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar