Obefintlig satsning på vindkraft i kommunen
Nyheter I fjol byggdes över 400 nya vindkraftverk i Sverige. Men de nya satsningarna är ojämnt fördelade över landet – fyra av fem nya verk byggdes i norr. Värnamo kommun har inte byggt nya vindkraftverk på 13 år.
Totalt fanns i slutet av förra året två vindkraftverk i Värnamo kommun, med en sammanlagd maxeffekt på 4 megawatt. Det är, för 13:e året i rad, oförändrade siffror jämfört med året innan. Detta visar nya siffror som publicerades av Energimyndigheten på torsdagen.
Exakt hur mycket el vindkraften i Värnamo producerar framgår inte av den officiella statistiken, men i hela Jönköpings län ger varje installerad megawatt vindkraft ungefär 2,3 gigawattimmar el per år. Produktionen varierar dock mycket mellan vindkraftsinstallationer i olika storleksordning, och med olika placering.
Totalt producerade länets vindkraft 1 117 gigawattimmar el under fjolåret, vilket motsvarar ungefär 25 procent av den totala elkonsumtionen.
Störst installerad vindkraftseffekt bland länets kommuner finns nu i Vetlanda, med 169 megawatt, och den största utbyggnaden skedde i Jönköping.
Generellt har den största expansionen under de senaste åren skett i norra Sverige. Så var det även i fjol med störst tillväxt i Norrbotten, medan det i stora delar av södra Sverige inte byggdes några nya anläggningar alls. 80 procent av all nyinstallerad effekt i fjol placerades i elområde 1 och 2 (landets norra halva). Kronobergs län är undantaget i Svealand och Götaland. Där är ett par stora anläggningar under uppförande i Uppvidinge kommun, och syns sedan i fjol i statistiken.
– Vad som händer i södra Sverige framöver beror mycket på om regeringen ger tillstånd till havsbaserad vindkraft eller inte, säger Erik Almqvist på vindkraftens branschorganisation Svensk Vindenergi.
I fjol byggdes ingen havsbaserad vindkraft alls i Sverige, och så har det sett ut i många år nu.
Men vi ser samtidigt att vindkraft inte längre bara är en miljöfråga, utan numera också en tillväxtfråga, på till exempel platser med batterifabriker eller andra energiintensiva industrier. Det tror jag kanske kommer att underlätta utbyggnaden i söder, säger Erik Almqvist.
Just nu pågår en statlig utredning som ska se över hur landets kommuner kan kompenseras för vindkraftsutbyggnad. Den utredningen presenteras i slutet av april.
I hela landet installerades 410 nya vindkraftverk under 2022, en ökning med 9 procent jämfört med året innan. Det är dock en något lägre utbyggnadstakt än året innan.
– Vi har fortfarande en del efterföljningar från pandemin som spökar. Sedan har energikrisen och de politiska interventionerna på elmarknaden i Europa, med pristak och liknande, gjort att man blivit försiktigare med investeringar, säger Erik Almqvist.
– 2023 kommer utbyggnadstakten fortsatt vara god men även om det saktar ned lite 2024 och 2025 så tror vi att vi kan behöva justera upp prognosen på sikt.
Totalt producerade den installerade vindkraften i landet i fjol omkring 33 terrawattimmar el, vilket motsvarar ungefär en femtedel av landets produktion. Det kan jämföras med 27 terrawattimmar året innan.
Den genomsnittliga effekten för landets vindkraftverk fortsatte öka i fjol. Varje nytt vindkraftverk kan alltså producera allt mer el, på grund av teknikutvecklingen, och att det byggs högre kraftverk i dag än för några år sedan.