Nytt projekt i Bredaryd kring hbtq
Nyheter Växjö stift, EKHO och Sensus går före och sjösätter en processmodell för hbtq-kompetens.
2009 tog Svenska kyrkan beslut om att viga par oavsett kön till äktenskap och 2013 fattades beslutet att församlingar och stift skulle hbt-certifieras. Som ett led i detta startas nu ett pilotprojekt i Växjö stift för att öka kompetens och möjliggöra reflektion kring mångfald, hbtq och normer hos medarbetare och förtroendevalda.
– Vi har fått förfrågningar och ser ett tydligt behov i församlingarna för att jobba med detta. Vi har tillsammans med Sensus studieförbund och EKHO tagit fram en process som ger tre församlingar möjligheten att öka sin kompetens och att få ta emot märkningen ”Regnbågsnyckeln”, berättar Katarina Hedqvist, stiftsadjunkt i Växjö stift.
De tre pilotförsamlingarna är Alvesta församling, Bredaryds pastorat och Södra Ölands pastorat. De kommer att starta processen, som beräknas ta cirka sex månader, till hösten. Processmodellen kommer att bestå av föreläsningar, studiecirklar och visionsarbete utifrån boken Så att jag kan komma in. Boken är ett samtalsmaterial kring normer, hbtq och kristen tro som är skriven av Erik Andersson och Frida Ohlsson Sandahl och utgiven av Riksförbundet EKHO.
– Det är av största vikt att församlingarna arbetar med mångfald och inkludering. En märkning gör det enklare för hbtq-personer att känna att här finns ett tryggt sammanhang, säger Martin Rosén, ordförande EKHO Sydöst.
I boken Så att jag kan komma in finns fem livsberättelser från kristna hbtq-personer som delar sina erfarenheter. Till livsberättelserna finns sju samtalsteman, exempelvis identitet, bibelsyn och bemötande.
– Att mötas och samtala i studiecirkelform är en bra grund för demokrati. Det känns roligt att få bidra med verktyg och metoder till ett av kyrkans viktiga samtal om mångfaldsfrågor, säger Frida Sandahl, verksamhetsutvecklare Sensus Småland Öland.
Fakta
EKHO – ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer
Hbtq – homo, bi, trans och queer