Nyheter

Nyfikna Hanni älskar sitt jobb

Nyheter Hanni Pham bytte bankjobbet i Vietnam mot jobbet som ekonomichef på Internationella Vänner. – Det är underbart att arbeta med människor, berättar hon.

Hanni Pham bytte bankjobbet i Vietnam mot jobbet som ekonomichef på Internationella Vänner. – Det är underbart att arbeta med människor, berättar hon. Bild: David Alin

Hanni Pham växte upp i Vietnam. Hon fick tidigt ett intresse för ekonomi och läste revision inriktad mot företagsekonomi med tyngdpunkt på redovisning på Quang Trung-Universitetet i Quy Nhon. Efter att hon fått sin kandidatexamen arbetade hon under tre års tid som revisor på olika vietnamesiska företag, innan hon fick anställning på bankerna VPBank och PVcombank.

– Jag jobbade runt sju år på banken. De första åren var jag främst tjänsteman, men efter två års blev jag befordrad till chef med inriktning mot företagslån och investeringar. Jag ansvarade för ett 65 -tal stora kunder, min största kund var en företagskoncern med en omsättning på cirka 150 miljoner dollar och mitt arbete gick ut på att utvärdera och sedan bedöma företagens kreditvärdighet, berättar hon.

För Hanni Pham ligger familjen henne varmt om hjärtat. Hennes syster hade bytt Vietnam mot Sverige och Hanni hade haft två korta resor till Sverige innan hon bestämde sig för att flytta hit. Resorna gjorde stora avtryck på henne och 2019 bestämde hon sig för att gå i systerns fotspår och flytta till Sverige.

– Jag hade min familj här och tyckte att Sverige var underbart, så jag tänkte ”varför inte?” Från början hade jag ingen tanke på att bo här, men när jag reste hit så kände jag att jag trivs här, berättar hon.

2022 fick hon praktik på föreningen Internationella Vänner i Värnamo. Hon gav allt och erbjöds efter praktiken jobb som ekonomiansvarig.

– Från praktikens början gick jag in med mål att visa vad jag kunde och hur jag kunde bidra till föreningen. Tillsammans med en person till gjorde jag de ekonomiska redovisningarna från olika finansiärer. Styrelsen tyckte att jag gjorde ett jättebra jobb och efter ett år fick jag förtroendet som ekonomichef, säger hon.

Den ideella föreningen Internationella Vänner är en politiskt och religiöst obunden organisation och ett icke kommersiellt integrationsnätverk som verkar i Jönköpings och Kronobergs län. Utan vinstsyfte arbetar föreningen aktivt för att såväl svenska som nyanlända barn, unga och vuxna ska få bättre förutsättningar för att leva och trivas i Sverige. Och Hanni älskar att vara en del av organisationen.

– Det är en fantastisk arbetsmiljö och underbart att jobba med människor. Jag har bra kollegor och det är en fantastisk möjlighet för att mig att lära mig hur det svenska samhället fungerar. Det här är en ny typ av verksamhet för mig att jobba med, eftersom jag har arbetat mot kunder tidigare men inte föreningar. Därför kände jag direkt att det här var en bra utmaning för mig, där jag får användning av mina tidigare erfarenheter samtidigt som jag får nya kunskaper.

– I arbetet på banken jobbade jag med att söka efter företagskunder, utvärdera, bedöma och analysera företags kreditbedömningar. I mitt arbete här handlar det om att hjälpa dem att ta fram effektiva investeringsalternativ, bedöma, analysera och redovisa finansiärers möjlighet till stöttning och exakt avgöra om kunden kan låna, för att minimera bankens risk och uppnå målen. Eftersom det inte var så stora skillnader från mitt tidigare jobb så kunde jag anpassa mig direkt. Genom jobbet får jag möjligheten att knyta kontakter, jag har lärt känna kommunen och inte minst så lär jag mig otroligt mycket om det svenska samhället. Jag tycker att det är helt underbart, säger hon.

– Den stora utmaningen för mig har varit att lära mig det svenska språket. Det var en stor utmaning i början, där jag dels inte bara skulle lära mig det vardagliga språket utan samtidigt yrkesspråket och dess facktermer, men det har gått bra. Det bästa av allt är att det är rätt små skillnader i ekonomi mellan Vietnam och Sverige, vilket gjorde det lätt för mig att anpassa mig till det svenska ekonomisystemet. Det har varit en utmaning att lära mig språket och kulturen i Sverige, men jag har lätt för att anpassa mig och jag har fantastiska kollegor som har hjälpt att komma in samhället snabbt.

Vad gör du på fritiden?

– Jag gillar att springa, att gå på promenader i skogen och läsa böcker. Jag håller även på att lära mig olika idrotter. En stor personlig skillnad för mig har varit skillnaden i klimat mellan Vietnam och Sverige. I Vietnam är det varmt, här är det kallt, haha, så jag vill lära mig olika vinteraktiviteter. Som att åka skidor.

Peter Lagerman, tidigare verksamhetsansvarig på Internationella Vänner, kommer in i rummet. Vi frågar honom om vad som är det bästa med Hanni. Svaret dröjer inte länge.

– Arbetsmoralen, glädjen och den enorma energin som hon har. Hon är fantastisk och hon bidrar så otroligt mycket till verksamheten. Den resan som hon har gjort på de här fem åren i Sverige är fantastisk, säger han.

Taggar

Dela