Nyheter

Nya järnvägen: Inget stopp planeras i Vaggeryd

Nyheter I eftermiddag har Trafikverket information i Vaggeryd gällande den nya järnvägen mellan Byarum och Tenhult. I samrådshandlingarna anges att det är en del av en större upprustning av järnvägsnätet mellan Värnamo, Jönköping och Nässjö. Nya järnvägen ska ge en mer hållbar arbets- och studiependling mellan regionens två största kommuner (Jönköping och Värnamo) genom att restiden för tåg kan konkurrera med biltrafiken. I samrådshandling finns information, för att kunna pendla mellan Jönköping och Värnamo på 50 minuter, att tågen inte kommer stanna i Vaggeryd… 

I eftermiddag informerar Trafikverket om nya järnvägen mellan Byarum och Tenhult, i Vaggeryd. Arkivbild från terminal söderut...

Information om den nya järnvägen Byarum-Tenhult hålls under eftermiddagen i Folkets Hus i Vaggeryd. Det är ett gedigert samrådshandlingsprogram på 162 sidor som Trafikverket tagit fram. Vi har tidigare berättat om lantbrukarnas oro när samrådet hölls i Byarum förra året och att Byarumsborna var ense om att ”klart att tåget ska stanna hos oss”. 

Under rubriken ”förutsättningar för lokalisering” i samrådshandlingen finns att läsa att det finns följande grundläggande dimensionskrav; 

– Att det ska vara möjligt att köra både gods- och persontrafik på banan. 

– Den planerade högsta tillåtna hastigheten på järnvägen är 200 kilometer i timman. 

– Restiden mellan Jönköping och Värnamo får inte överstiga 50 minuter. 

– Trafikupplägget för persontåg är Värnamo-Skillingaryd-Huskvarna-Jönköping. Det finns inga föreslagna trafikupplägg för persontåg med stopp i Tenhult för den nya banan. 

– Någonstans på sträckan planeras ett cirka 1 200 meter långt mötesspår. Mötesspår medför att kapaciteten kan ökas längs sträckan eftersom tåg i motgående riktningar kan mötas på ytterligare en plats. 

Anläggningsspecifika krav som ställs på den nya järnvägen är att anslutningen mot befintligt spår i riktning mot Vaggeryd ska dimensioneras för minst 160 kilometer i timman.

På Trafikverkets hemsida finns informationen om att ”Triangelspår placeras i både Byarum och Tenhult för att möjliggöra trafik åt båda hållen i respektive ort. Ett mötesspåret byggs i höjd med Södra Stigamo. Det skapar möjligheter för ytterligare flytt av godstrafik från väg till järnväg”.

Trafikverket föreslår att den nya järnvägen ska byggas år 2029-2032 och med 2021:års prisnivå kommer prislappen hamna på 2,2 miljarder kronor.

Taggar

Dela


Läs mer

Byarum: Samråd om nya järnvägen utan hållplats
Beskedet: Här byggs järnvägen mellan Byarum och Tenhult
Oro när ny järnväg planeras
Vändningen om uteblivna stoppet i Vaggeryd: ”Felaktigt”
Inget stopp vid Vaggeryds station: ”Det var ett exempel”
Nej till 240 miljoner extra för nya järnvägen