Nyheter

Nya frimärken uppmärksammar natur och miljö

Nya frimärken uppmärksammar natur och miljö

Nyheter Årets första frimärken 2016 lanseras torsdagen den 14 januari med fokus på natur och miljö.

”Tänk grönt” är budskapet på årets Euroap-frimärke, medan motivet Havsörn visar ett exempel på en hotad art som räddats. Och i den byggnad som kallats naturens palats firar Naturhistoriska riksmuseet 100 år.

– Natur- och miljötemat passar bra som inledning på 2016. Hållbarhet och miljöfrågor står högt på vår agenda, det gäller både Postnord som företag och Sverige som land, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef i Postnord.

Havsörnen som frimärksmotiv valdes för att påminna om att det går att vända skadliga miljökonsekvenser. Under 1970-talet var havsörnen på väg att utrotas på grund av miljögifter i Östersjön. Idag har stammen återhämtat sig, dels genom en minskning av miljögifterna, dels genom Naturskyddsföreningens arbete med Projekt Havsörn.

– E-handeln i Sverige växer så det knakar, och en viktig del i Postnords erbjudande är frimärken för tyngre försändelser. Först ut i en serie för sådana försändelser är Havsörn med valören 50 kronor, säger Britt-Inger Hahne.

Varje år ger medlemmarna i Posteurop ut ett frimärke under gemensamt tema. Årets Europa-frimärke är unikt genom att alla länder ger ut samma motiv.

Naturhistoriska riksmuseet, www.nrm.se, har funnits sedan mitten på 1700-talet och ligger sedan 1916 i Frescati i Stockholm. Museets uppgift att stimulera intresse och öka kunskap och forskning om vår naturmiljö ligger väl i tiden. De nya frimärksmotiven visar både samlingarna och den forskning som bedrivs.

Fostret av kvagga (Equus quagga quagga) fördes hem från Sydafrika 1775 av Linnélärjungen Anders Sparrman. Fostret är ovärderligt eftersom kvaggan är utrotad. Motivet visar också museets stora kupol som besökaren ser den från entréhallen.

Dinosaurieungen, en Maiasaura, är en rekonstruktion av ett 75 miljoner år gammalt fossil, funnet i USA. I bakgrunden syns en nutida kungsbräken (Osmunda regalis), en ormbunke som är i det närmaste oförändrad sedan dinosaurietiden.

Blomman är ett 80 miljoner år gammalt fossil som hittades i Skåne och döptes efter Sveriges drottning Silvia till Silvianthemum suecicum. Blomman kompletteras med starkt förstorade pollenkorn från maskros, vårtbjörk och en amarantväxt.

Dykarskalbaggen (Hydroporus figuratus) beskrevs 1826 av insektsforskaren Leonard Gyllenhaal. Andra forskare menade att Gyllenhaals fynd bara var en färgvariation, men DNA-forskning har visat att dykarskalbaggen är en egen art. Bakgrunden visar kiselalger.

Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet var först i världen med att kartlägga mammutens hela arvsmassa med hjälp av fynd från Sibirien. Men gåtan varför mammuten dog ut för omkring 4 000 år sedan är fortfarande inte helt löst.

Fakta om frimärkena som ges ut den 14 januari 2016:

Naturhistoriska riksmuseet 100 år

De fem frimärksmotiven har tryckts i kombinationen ståltryck och offset efter förlagor av Eva Wilsson. Gravörer är Lars Sjööblom och Piotr Naszarkowski. Frimärkena köps i häften med tio frimärken med valören 7 kronor för inrikes brev.

Europa 2016 – Tänk grönt

Frimärket i offsettryck har formgivits av Eva Wilsson efter en förlaga av Doxia Sergidou. Frimärket köps ur rulle med 100 frimärken. Valören är 14 kronor, för utrikes brev upp till 50 gram eller inrikes brev upp till 100 gram.

Havsörn

Frimärket har formgivits och graverats av Lars Sjööblom efter Ferdinand von Wrights målning från 1861, ”Hafsörn förtärande sitt rof”. Tryckning har skett i kombinationen ståltryck och offset och frimärket köps ur rulle med 100 frimärken. Valören är 50 kronor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar