Nyheter

Nya beskedet om plastberget: Ägarna ska betala böter

Nyheter Värnamo kommun har vunnit en delseger i kampen för att få bort plastberget i Bor, rapporterar P4 Jönköping.

Värnamo kommun har vunnit en delseger i kampen för att få bort plastberget i Bor, rapporterar P4 Jönköping. Bild: David Alin

Mark- och miljödomstolen ger kommunen rätt och dömer bolaget som äger plasten att betala ett vite på 50 000 kronor.

Den nuvarande ägaren tog över fastigheten i augusti 2023. Ett par månader senare ålades fastighetsägaren att inkomma med en plan för bortforsling av plasten. Det ärendet avslog däremot mark- och miljödomstolen, samma instans som nu ger kommunen rätt i frågan.

P4 Jönköping rapporterar också att ägaren kommer att överklaga domen. Enligt uppgifter till radiokanalen för ägaren samtal med aktörer ”som kan tänka sig att ta hand om plasten”, men att de företagen inte vill stå för transporten som kan uppgå till närmare 2,5 miljoner kronor.

Att frågan engagerar Borborna märktes inte minst under landsbygdsdialogen i Bor i början av september månad.

– Jag har varit med väldigt länge i detta och kom ihåg när det hela började att diskuteras om att det här plastberget skulle komma till Bor diskuterades. Det var många som sa till kommunen när de fick höra vilket bolag det var som skulle komma att ”ta för guds skull inte hit plasten, för det här bolaget är inte seriöst”. Lyssnade politikerna på detta? Nä, politikerna var så angelägna om att tjäna lite pengar för att det skulle generera lite att få hit plasten så att ni sa ”ja”, trots att många Borbor sa ”nej, nej, nej”. Nu sitter vi här med det här och risken är ju,  som vi säger här, att det är vi skattebetalare som i den sista änden kommer att få betala detta. Jag frågar er politiker, har ni lärt er någonting av det här så att detta inte kommer att upprepas? Frågade en mötesdeltagare.

– Jag kan väl svara och säga att jag inte var inte med när det här beslutet togs, men det finns många om och men i det här och vi har inte alltid rådighet att sätta näringsförbud på en enskild aktör heller, men utifrån den situationen som vi ser både här och runt omkring i Sverige så behöver lagstiftarna också förändra den här lagstiftningen så att den här typen av situationer inte uppstår igen. Sedan går det alltid att vara efterklok, men nu är vi i den situationen vi är i nu och nu tvingas vi hantera den på bästa möjliga sätt, svarade kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

LÄS MER:  Plastberg i fokus på dialogmöte
Taggar

Dela


2 reaktioner på Nya beskedet om plastberget: Ägarna ska betala böter

Obegripligt inkompetent även för att vara kommunen. Den ”företagaren” som tog hit plasten, och som tutade i kommunen att maskiner för att processa plasten kommer senare, ägde vid tillfället en rostig skrothög till hjullastare och inget mer. Borde inga varningsklockor ringt redan där? Mina gick iallafall varma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *