Nyheter

Nya avgifter för upplåtelse av jakträtt

Nyheter Efter 14 år höjer Värnamo kommun avgifterna för jakträttsupplåtelse.

Den 1 juli höjer Värnamo kommun taxan för upplåtande av jakträtt. Bilder: Petra Sonneveld de Jong/Riksbanken

Värnamo kommun upplåter jakträtt på sina marker. Det görs genom jakträttsavtal med jägare, jaktlag och föreningar. Kommunens enhet för mark, exploatering och hållbar utveckling har gjort en översyn av jakträttsavtalen för att säkerställa upplåtelse utifrån ett likabehandlingsperspektiv. Som en del i arbetet har enheten tagit fram ett förslag på riktlinje. Efter kontakt med grannkommuner, Växjö stift och Svenska Jägareförbundet har enheten även tagit fram ett förslag till en ny marknadsmässig taxa.

Kommunfullmäktige beslutade på torsdagens möte att godkänna enhetens förslag till förändrad taxa.

– Man har inte haft ett tydligt regelverk tidigare utan man har hanterat de som bedriver jakt på kommunal mark ganska olika. Nu får man ett regelverk som ser likadant ut för alla som har jakträttsupplåtelse på kommunal mark helt enkelt. Det är bra att det blir lika för alla. Vi behandlar våra invånare och jägare på samma sätt och får en riktlinje som berättar om hur vi gör det just för att få det jämlikt och ändringen av taxan ligger ihop med det, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) efter kommunstyrelsens senaste sammanträde.

Från och med den 1 juli gäller ligger kostnaden för jaktområde utan restriktioner på 100 kronor exklusive moms per hektar och år och jaktområde med restriktioner/inskränkningar på 75 kronor exklusive moms per hektar och år.

Taggar

Dela