Nyheter

Nya affärsidéer för klimatet i Värnamo kommun

Nyheter Miljöpartiet är litet i Värnamo, endast 2,8 procent, röstade på oss. Vi försöker att ta plats och driva på för ett hållbart Värnamo kommun. Läs (MP)-debatten här

Framför allt vill vi skapa en framtid för våra barn som skall ta över efter vår generation av misshushållning av resurser. Miljöpartiet har under de senaste mandatperioderna lämnat in ett antal motioner som vill förändra och utveckla vår framtid i Värnamo kommun till en hållbar och energieffektiv kommun.

Vi i miljöpartiet vill väcka nya tankar i kommunpolitiken och skapa intresse för nya metoder och ny teknik samt nya värdekedjor för vårt kommunala energibolag som vi anser har potential att bli det framtida navet i Värnamos energiinfrastruktur bara namnet ”Värnamo Energi” säger det. Då krävs det initialt investeringar samt mod att besluta. Vi i miljöpartiet har ingen politisk påverkan på våra kommunala bolag eftersom vi inte ingår i några bolagsstyrelser. Till en början måste Värnamo Energi få förvalta mer av sin kapitala vinst till egna investeringar tycker Miljöpartiet. I år går 48 procent av vinst som koncernbidrag till Värnamo Stadshus som i sin tur finanserna gökungen Vkiab /Gummifabriken.

Exempel på investering kan vara att använda de 1,6 miljoner kilowattimmar som flammas alltså eldas för kråkorna på tippen vid reningsverket Pålslund. Där utnyttjas i dag 40 procent av rötgasen resten eldas upp. Det motsvarar cirka 70 villors årsförbrukning av värme och el. Om man i stället via gasturbin gör om det till el med en verkningsgrad på 55 procent blir det 0,9 miljonerkilowattimmar att skicka ut på nätet. Att samarbeta med Såm om avtal och saminvestering av rötning till biogas måste vara prioritet ett för en hållbar framtid i Värnamo kommun genom att framställa ”närproducerad ” el till kommunmedborgare är ytterligare vad som kan göras. Att utveckla en ladd infrastruktur i tätorten med ladd stationer på strategiska platser till transportsektorn. Att sätt upp ett vindkraftverk på kullen vid Bredasten som ett nytt miljö landmärke för kommun och som då förse framtida lastbilar och bilar med el på bästa annonslägesplats. Att bli en strategisk och lokal energiförsörjare och producent för boende och mobilitet samt näringsliv i Värnamo kommun.

Detta är något vi har lovat våra barnbarn i avtal.

Miljöpartiet
Jörgen Skärin

Taggar

Dela