Nyheter

Ny utredning av bilfri lördag

Nyheter Vid kommunfullmäktiges sammanträde var remissinstansen samhällsbyggnadsnämnden, och även kommunstyrelsen, som ville avslå motionen från (S) med tanke på den rådande situationen och butiker och restauranger i centrum slåss för sin överlevnad. Men med majoritet blev det annat beslut som togs

Arkivfoto

– På flera platser i Europa och i Sverige har man infört en bilfri dag för att slå ett slag för miljön. Man kan ta sig fram utan bil. Det är dags att Värnamo tar tag i det här. Vi vill att kommunfullmäktige ge nämnden uppdraget och gör det som ett projekt och följa upp efter 6 månader. Har ni läst hur samhällsbyggnadsnämnden svarar, det är inte svar på hur vi överhuvudtaget tänker, Bo Svedberg (S).

– Bifall till kommunstyrelsens förslag att avslå motionen. Ja förslaget är att vi avslår de att-satserana som finns. Vi gör trafik och centrumutredning. Även de som kommer utifrån är också viktigt att tänka på. Vi ska tänka på Värnamomodellen, men vi ska också göra det här möjligt och viktig att behålla att kunna ta sig till Värnamo, Gotlieb Granberg (M).

– Jar yrkar bifall till motionen. Det här är enkelt att genomföra. Det är en attittydsfråga och att man behöver inte vara beroende av bilen när man besöker staden. Det samhällsbyggnadsnämdnen menar är ett ändring av beteende. Det här är ett försök, det kommer att bli jobbigt för folk att ta sig till Värnamo en lördag. Men det kanske inte är obekvämt att ta sig till stan utan bil, säger Jörgen Skärin (MP).

– Jag vill yrka bilfall till kommunstyrelsens förslag av många skäl. För det första bilfri lördag, vi har flera bilfria dagar när vi har marknader och Värnamodagar. Det har med beteende att göra. Ska du lära barnen att leka på vägarna för att bli överkörda nästa lördag? Nä, det här är en dum motion, säger Jan Cherek (SD).

– Du borde lyfta blicken för det fungerar hos andra. Vi vill göra återremiss. Ni har inte gjort någon utredning. Vi har bilfritt i innerstaden. Vi pratar inte om bilfritt i utkanten av Värnamo. Man ska inte bara prata ur åsikter. Det jag tycker är intressant när man kommer till en viss del i svaret. Man väljer att avslå motionen istället, säger Azra Muranovic (S).

– Det här är ett mycket dåligt förslag. Det skulle förstöra för våra butiker. Det här kommer öka strömningen till andra köpcentrum, menar Tobias Pettersson (M).

– Det är ett mycket bra förslag. Värnamo är litet. Vi kan inte gå över Laganbro utan att ta bilen. Man tänker inte från Sveavägen hela vägen ut till Bredasten, det är inte det vi menar. Ni har väl sunt förnuft, säger Azra Muranovic (S).

– Ja, Azra, blickar du på Stockholm och Göteborg där man kan ta spårvagn. Våra kranskommuner åker in till Värnamo. Jag vet hur viktigt det är att få hit dessa så de inte åker till Ljungby och handlar, säger Jan Cherek (SD).

– Du kan titta på Linköping eller också i Värnamo stad. Vi stänger inte av 27;an, kontrar Azra Muranovic (S).

– Har du kollat definition av innerstad, Azra? Läs på lite mer, säger Tobias Pettersson (M).

– Laganbro var ett exempel. Nej, innerstaden är inte Åbroparken och Laganbron, säger Azra Muranovic (S).

– Man kan faktiskt se att det ökar handeln. Jag tycker inte att vi i kommunfullmäktige ska gå in och säga när det ska vara bilfri. Vi kanske ska vända frågan till Värnamo city istället. Som kommun ska vi nog akta oss för att peka ut enskilda dagar som ska vara bilfria, menar Håkan Johansson (KD).

(S), (V) och (MP) yrkar återremiss och eftersom det blev en tredjedels majoritet, 11 röster, i kvällens bantade kommunfullmäktige med totalt 31 beslutande ledamöter fick motionen vända tillbaka som återremiss.

Fotnot; Här lämnades motionen in från (S).

Taggar

Dela


2 reaktioner på Ny utredning av bilfri lördag

Vad sägs om att ni värnar om ansvaret ni har att förvalta landet och våra rättigheter. Istället för att leka kulturmarxister och ”ändra beteende” som om ni har något med det att göra.

Skärpning nu och kom ihåg att när staten slutar lyssna på folket, är det dags att byta ut den!

Tacka vet jag Ljungby: Inga problem med parkering, p-skiva kanon
Inte en massa o onödiga farthinder som gupp och avsmalningar
Logisk hastihetsbegränsning
Vore intressant att jämföra olycksstatistik

Kommentarsfunktionen är stängd