Nyheter

Ny serie: Att vara samlare

Nyheter I morgon inleder vi det första avsnittet i vår serie om att vara samlare.

Svenskt frimärke i dubbel upplaga med ekorre utgivet den 12 november 2020

Samlar du på något speciellt eller vet någon annan som gör det och som vi kan berätta om? Skriv i så fall till oss under adress bild@skillingaryd.nu eller bild@vmo.nu.

Redan i morgon presenterar vi det första avsnittet och det är undertecknad som berättar lite om ett eget samlarområde.

De flesta som samlar gör det för att de fascineras av något. Sedan finns det de som har problem med sitt samlande, men det är dessbättre ett fåtal. Det kan vara den som tvångsmässigt samlar och som kan fylla ett hem till bristningsgränsen på precis vad som helst. Det brukar kallas samlarmani eller sjukligt samlande.

Vi kommer i stället att berätta om det trevliga samlandet som man själv har stor glädje av och som ofta även kan glädja andra.

• Som en ekorre…
Det är nog få människor som inte samlat på något någon gång. Vi är som små ekorrar redan från tidiga år. Barn samlar ofta på sådant som de tycker ser spännande ut: stenar, bokmärken, kapsyler…
Samlandet är en del i utvecklingen och man lär sig tidigt att organisera.
Frimärken, idolbilder och mycket annat kommer ofta lite senare.

• Från stenåldern…
Man kanske kan fråga sig varför man samlar. En teori kan vara att det helt enkelt finns med oss sedan stenåldern, då vi var tvungna att samla för att överleva. Det handlade då om nötter, bär och mycket annat som kunde förvaras över längre tid och fortfarande vara ätbart. Kanske finns det i våra gener?

• Samlande i coronatider
Vi försöker ju än i dag att ha en buffert med välfyllda kylskåp, frysar och skafferier. Vid den första coronavågen i början av året var det på vissa håll en hamstring utan dess like. Det var som på stenåldern: man skulle ha så att man skulle klara sig för ett antal veckor, även om varorna skulle ta slut i affären. Nu var det kanske inget samlande utan mer ”stenåldersbetonat”.

Vilka är då samlare i dag? Svaret är nog: alla åldrar, kön och samhällsgrupper. Man ser på olika köp- och säljsajter hur mycket som det dagligen handlas av för vykort, frimärken, mynt, kameror… Ja, precis allt går köpa och sälja när det gäller samlande. Det är helt enkelt en miljardindustri.

• Mest som en hobby
Den vanlige samlaren har det som en hobby och inte något för att tjäna pengar på. Andra är affärsmän och sedan finns det samlare som köper och säljer för att få råd att skaffa sådant man saknar, men som man kanske behöver lite mer kapital för.

Mer om samlande av olika slag presenteras i kommande artiklar och den första redan i morgon.

Tipsa oss om samlare till: bild@skillingaryd.nu eller bild@vmo.nu.

Exempel på vad man kan samla på.

Taggar

Dela