Nyheter

Nu undersöker fler ögonen hos Specsavers i Jönköping och Värnamo

Nyheter Kontrollera ögonen ofta för att se till att de mår bra och för att undvika risken att du får ögonsjukdomar som du inte själv märker av. Den uppmaningen kommer från Michael le Mahieu, ägare till Specsavers butiker i Jönköping och Värnamo. Nu är han glad över att många kunder som inte undersökt sina ögon under pandemin kommer tillbaka.

Kontrollera ögonen ofta för att se till att de mår bra och för att undvika risken att du får ögonsjukdomar som du inte själv märker av. Bild: Pressbild  [1/2]

Den uppmaningen kommer från Michael le Mahieu, ägare till Specsavers butiker i Jönköping och Värnamo. Nu är han glad över att många kunder som inte undersökt sina ögon under pandemin kommer tillbaka. Bild: Pressbild  [2/2]

Under sina 21 år som legitimerad optiker har Michael le Mahieu många gånger mött kunder med sjukliga förändringar i ögat där uppmaningen har blivit att snabbt ta sig till en ögonläkare. Nu är han en av fyra optiker som bidrar med sina erfarenheter i Specsavers nationella reklamkampanj som syftar till att få fler äldre att kolla sina ögon. 

– Det är ganska vanligt att vi upptäcker förändringar på ögonen såsom grå starr, högt tryck och förändringar av gula fläcken. Ju tidigare en optiker upptäcker det, desto bättre är det. Då kan man få en remiss till en ögonläkare innan synen har försämrats så mycket att det till exempel blir svårt att köra bil eller att ögonsjukdomen inte går att behandla, säger Michael le Mahieu.

En av fem svenskar har eller har haft en ögonsjukdom

Socialstyrelsen har tidigare tagit fram statistik åt Specsavers som visar att var femte svensk har eller har haft en ögonsjukdom. Och i takt med att vi blir allt fler som blir äldre kommer den andelen att öka. De vanligaste ögonsjukdomarna är grå och grön starr, åldersförändringar i gula fläcken och diabetesretinopati.

Studier visar att omkring två procent i Sverige har grön starr. Bland personer mellan 65 och 75 år är andelen mellan fem och sex procent. Men det är bara hälften av de drabbade som vet om det. Detta på grund av att grön starr inte visar några symtom förrän i senare stadie.

 – Risken att drabbas av ögonsjukdomar ökar i takt med att man blir äldre. Dessutom får de flesta av oss svårare att ställa in skärpan på nära håll när vi passerat 40 år. För att tidigt kunna upptäcka ögonsjukdomar och för att få bästa möjliga korrektion på nära håll är det särskilt viktigt att personer som har passerat 40 år kollar synen regelbundet, säger han. 

Fler remitteras till ögonläkare när nu fler undersöker sina ögon

Specsavers butik i Värnamo märker nu att det finns en högre andel av kunderna som behöver remitteras till ögonläkare jämfört med tidigare på grund av att många har väntat med att gå till optiker och söka vård under pandemin.

 – Vi har i dag ett väldigt bra samarbete mellan optiker och ögonläkare i Värnamo som gör att de som behöver träffa en ögonläkare snabbare kan göra det genom att först komma till våra optiker, säger Michael le Mahieu.

Han tog tillsammans med en kollega över ägarskapet av Specsavers butik i Värnamo i februari i år.

– Detta är en butik med personal som är proffs på att ta hand om kundernas ögon genom hela livet. Här finns en vilja att erbjuda kunderna den service som deras ögon förtjänar samt den senaste tekniska utrustningen. Nu när pandemin hållit många hemma vill vi särskilt ta tag i de behov som finns hos äldre personer att undersöka sina ögon i Värnamo, säger Michael le Mahieu. 

Källa: Pressmeddelande från Specsavers

Taggar

Dela