Nyheter

Nu slutar Kenneth…

Nyheter Han har hjälpt igång många nya företag och lämnat många goda råd och varit idébärare. Nu tar Kenneth Karlsson ledigt... från Science Park iallafall

Kenneth Karlsson

Sedan 2015 har Kenneth Karlsson funnits som näringslivsrådgivare och coach på Science Park i Vaggeryds kommun. Ett jobb han inte kunde tacka nej till när dåvarande ordförande i näringslivsrådet, Mårten Evertsson, frågade…

– Jag har alltid varit nyfiken på att testa nya saker. Jobbet här har varit fantastiskt roligt och mycket inspirerande. Alla brinner för sin idè och jag brukar börja fråga ”Vad man ska göra, en tjänst eller produkt” och det har alla klart för sig. ”Vem är kunden?” Oftast är svaret alla, men när man sedan grottat ner sig så får man oftast fram en bild av fokuskunden som skall bli basen på företaget. ”Hur når man den kunden?” Även den frågan kräver en hel del eftertanke i det brus av kanaler som finns idag, börjar Kenneth Karlsson inspirerat berätta när vi träffar han i den numera tomma fastigheten på Skänkelund i Vaggeryd. Åldersmässigt har han varit pensionär en stund, men i fredags lämnade han över sitt inspirationsjobb till Sara Jeppsson, Jönköping. Om Sara kan ni läsa här.

Vem är Kenneth då? Alla känner väl igen han och han har minst sagt haft många bollar i luften. Hur startade arbetslivet?

– Jag tog realen i Värnamo 1968 och direkt efter det började jag jobba på pappersbruket i Ohs eftersom jag bodde där tillsammans med mina föräldrar. Jobba på bruket gjorde man så fort man var ledig eller hade lov, det fanns alltid något att göra, om inget annat fanns att göra fick man skrapa rent lager som beckat igen ock smörja upp dem. När jag var 19 år gick flyttlasset till Hok, tog trafikkort och började köra lastbil på Sandahls Åkeri i Skillingaryd, dit jag också flyttade senare. Därefter blev det lumpen och FN tjänst på Cypern och i Mellan Östern. Sen blev det träbranschen…

– Min svärfar Arvid hade sågen i Mörkhult. Jag började jobba där med att köra truck. Senare köpte jag och mina två svågrar Wisswodd, gamla Munksjösågen i Hok, som blev hyvleri någon gång under 80-talet. Vi ville nog driva hyvleriet på olika sätt. Så vi beslöt att vi skulle skriva på en lapp vad vi skulle tänkas betala till varandra och den som skrev högst fick köpa ut de andra och de andra skulle jobba kvar. Efter ett tag blev jag erbjuden jobb på sågverket i Bodafors. Men innan jag skulle dit och skriva på anställningspapper åkte jag till Werners Byggtjänst för att köpa trådbackar till min garderob. Lasse Stråth drev Werners på den tiden, han visslade till mig att jag skulle komma in och sätta mig på hans kontor. Han undrade om jag ville börja jobba hos honom. Så i byggsvängen kom jag in den kvällen och jag sa nej tack till Bodafors, berättar Kenneth.

– Jag jobbade i butiken och lagret på Werners. 1990 köpte Beijer upp oss och efter 1,5 år blev jag platschef på Beijers i Värnamo. Efter ytterligare något år blev jag företagsledare för anläggningarna i Värnamo, Anderstorp och Ljungby. 2002 fick jag erbjudande om att gå in i ledningen på Beijers och ta ansvar för våra anläggningar i södra Sverige. 2006 gick jag in som försäljningsdirektör där jag tog hand om försäljning, personal och resultat för samtliga filialer utom Stockholm och Göteborg. Beijers hade då en omsättning på cirka 4 miljarder kronor och ungefär 3 miljarder låg under mig, fortsätter Kenneth.

2012 gick Kenneths fru bort, två dagar innan han skulle fylla 60 år. En sån händelse gör att allt värderas om och man börjar tänka efter. Kenneth körde två år till men sedan kände han att, nej nu får det räcka, nu skulle han göra ingenting.

– Nä, det gick inget vidare att inte göra någonting. Tidigare lämnade jag hemmet på måndagsmorgonen och kom hem på fredagskvällen, körde 5 000 mil per år samtidigt som jag flög mycket inom Sverige. Det var då Mårten Evertsson ringde upp och tyckte att detta skulle vara perfekt för mig med min erfarenhet att testa jobbet hemma i kommunen. Jag lovade då att hjälpa till i Science Park här i Vaggeryd under ett år. Men det var så spännande att jag inte kunde säga nej när de frågade om jag ville fortsätta.

Bygghandeln är han involverad i fortfarande. Kenneth anställde Henrik Sandahl på Beijers i Värnamo på 90-talet och när Henrik ringde och frågade om Kenneth ville hänga med och dra igång ny bygghandel i Värnamo kunde han inte där heller säga nej…

– Så väl känner jag Henrik att jag inte kunde säga nej. Idag sitter jag som styrelseordförande och delägare i XL bygg som numera även har etablerat sig i Vaggeryd. Folk brukar säga hur kan jag vara med i XL när jag oftast går under namnet ”Kenneth på Beijers” så svarar jag; ”Beijers har hjärtat, men XL har hjärnan”. Förutom det så sitter jag med i några bolagsstyrelser både i Vaggeryd och Skillingaryd.

En arbetsdag på Science Park betyder många besök, träffa nya företagare, en del kommer bara en gång andra kommer tillbaka efter ett halvår och frågar om allt från om det finns lediga lokaler till fakturering eller bokföring men även vad det innebär att sitta som suppleant i en styrelse.

– Ingen fråga är för stor, ingen fråga är för dum och ingen fråga är för liten. Våra event med afterwork har varit fantastiskt roligt, där träffas de som nyss har startat företag, eller de som tänker starta företag de får under enkla former kan bolla ideér med varandra. De nya företagarna är prestigelösa och har lättare att prata med varandra. Tänk om vi inom näringslivet i kommunen kunde dra igång något liknande. Där man släppte lite på den där prestigen och delgav varandra sina utmaningar så skulle man tillsammans lösa det mesta. Min gamla koncernchef på Beijers sa alltid ”Det enkla är det svåra” och ”Keep it Simple”. ”Krångla inte till det”. Det har jag tagit till mig i livet, berättar Kenneth.

Vad har varit det bästa med ditt jobb?

– Träffa alla härliga människor. De tar inte energi utan GER energi. Engagemanget är fantastiskt. Jag kan få frågor när jag står i kön till Hemköp eller ICA. Jag tycker att det är viktigt att man syns och finns. Tror nog att det här gnället på kommunen ibland dels beror på att man inte träffar de som jobbar inom kommunen så mycket. Förr kunde man träffa Örjan Karlström eller Toivo Gabrielsson på trottoaren, där fick de sig en känga, och sen var det bra med det. Idag bor många tjänstemän inte på orten och då kokar det över ibland.

På frågan vad Kenneth ska göra nu ser han lite finurlig ut…

– Sitta och titta ut över sjön hemma i Sjöbo är nog inte min grej, svarar han med ett stort leende och fortsätter att ”jag är öppen för nya utmaningar, och nämner i nästa andetag pensionärs taxirörelse i kommunen? Pub?”

Avslutningsvis – vad skulle du säga till den personen som tvekar att starta eget?

– Ta kontakt med Science Park. Vi gör startsträckan kortare. Man ska inte tveka att starta eget. När man bollar de idéer man har, gå gärna utanför vänkretsen som ofta är ja-sägare. Jag brukar säga till de nystartade företagarna, vad, vem och hur. Hur når jag kunden? Var når jag dem och vem är den viktigaste kunden för dig?

Fotnot; Det finns totalt 2 200 föreningar, Aktiebolag, Handelsbolag och enskilda företag i Vaggeryds kommun. 510 aktiebolag är registrerade varav 415 av dessa har mellan 0 och 5 anställda.

Taggar

Dela


Lämna ett svar