Nyheter

Nu rustas kvarnen upp

Nyheter Nu är planeringen ordentligt igång för renoveringen av Skaftarps kvarn utanför Horda-

Möte om renoveringen. Foto: Rolf Sjöö  [1/6]

Foto: Rolf Sjöö  [2/6]

Foto: Rolf Sjöö  [3/6]

Foto: Rolf Sjöö  [4/6]

Foto: Rolf Sjöö  [5/6]

Bengt O Einarsson. Foto: Rolf Sjöö  [6/6]

Skaftarps kvarn

Skaftarps kvarn ligger mellan sjöarna Lången i väster och Kätteln i öster. Den knuttimrade kvarnbyggnaden i en våning uppfördes på 1880-talet. Nedervåningen i sten härstammar från tidig medeltid, då Nydala kloster införde den vattenkvarndriften längs Årån. År 1952 drogs en ny förbindelse mellan sjöarna Lången och Kätteln för att uppnå en bättre fallhöjd vid kraftstationen vid Ivarsfallet. Därvid försvann kvarndammen och förutsättningarna för kvarndriften var därmed borta.

Föreningen Skaftarps kvarn fått pengar för att restaurera byggnaden. Det första byggmötet hölls för en vecka sedan i den näraliggande smedjan som ägs av dottern Ann-Christine Isaksson med familj, dotter till siste smeden Harry Sandberg.

• 300 000 i bidrag
Det handlar om ett projektstöd på totalt cirka 300 000 kronor, där pengarna kommer från Länsstyrelsen, Värnamo kommun, Norhedsstiftelsen samt från Europeiska jordbruksfonden.

Utvändigt har man redan tidigare gjort en del, bland annat målat och bytt fönster. Nu är det insidan som ska genomgå en ordentlig renovering så att kvarnen kan säkras, kanske 75–100 år framöver.

Skaftarps kvarn. Arkivbild

 • Startar i september
Projektet kommer att dra i gång september 2019 och ska sedan vara avslutat  senast 30 april 2020, då det ska slutredovisas som EU-projekt.
– Vi gör hälften av restaureringen i egen ideell regi i samverkan med en extern byggnadsvårdare Gunnar Zackrisson, säger byggmästaren Lars Einarsson som är föreningens egen  byggledare.

Vid byggmötet som avhölls som ett allmänt informations- och planeringsmöte  medverkade från länsstyrelsen antikvarie Bo Ejenfors. Byggnadsvårdaren Gunnar Zackrisson från Vireda berättade under mötet om sina positiva erfarenheter av att genomföra denna typen av restaurering av en gammal  historisk kulturbyggnad.

• Bäst bevarade
Skaftarps kvarn brukar anses som den bäst bevarade vattenkvarnen i regionen.

– Föreningens ambition är att kvarnen ska fungera som ett besöksmål, i bygden kring Åråns vattenflöde. Vi ser att den kommer  tjäna som ett lokalhistoriskt kännemärke för forna dagars  kvarndrift och lokala lantbruk med självhushåll i våra mellanbygder. Intresset idag för närproducerade livsmedel gör kvarnen speciell i det perspektivet.  Detta tror vi kommer att attrahera turister och besökande,  säger ordföranden i Skaftarps kvarnförening, Bengt Einarsson.

En slutrapport om  restaureringen kommer att tas fram genom kvarnföreningen och skall presenteras vid ett seminarium i bygden under 2020.

– Det känns fantastiskt att få möjligheten att nu bevara den här fina byggnaden, golvet måste göras i ordning, syllar ska bytas, trappan renoveras, med mera. Byggnaden ska även anpassas så att den blir tillgänglig för funktionshindrade, avrunda Bengt Einarsson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar