Nyheter

Nu kontrolleras läckor i fjärrvärmesystemet

Nyheter Värnamo Energi började idag fyllningen av det grönfärgande ämnet Pyranin in i fjärrvärmenätet för att upptäcka eventuella läckor

Värmeteknikerna Leif Samuelsson och Erik Nilsson är beredda  [1/5]

Nu ska eventuella läckor kontrolleras av den grönfärgade tillsatsen  [2/5]

Pumpen sätts i tunnan  [3/5]

Leif kontrollerar att det fylls på in i fjärrvärmenätet  [4/5]

Pyranin fylls på i fjärrvärmesystemet för att kontrollera eventuella läckor  [5/5]

Två tunnor färgämne körs in i pumphuset vid värmeverket där nu det grönfärgade vattnet fylls på i nätet. Vi har träffat värmeteknikerna Leif Samuelsson och Erik Nilsson som idag påbörjade arbetet.

– Vi gör det här för att upptäcka läckage i vårt nät. Det är närmare 7 000 kubik vatten i omlopp och nu ska vi göra en förebyggande åtgärd för att se om det är någon läcka från växlaren in till kund. Det här är en beprövad metod och det behövs bara göras en gång. Nu finns det här medlet konstant i vårt nät, säger Erik Nilsson.

– Har man inga problem med växlaren så syns det inget hos kunden. Spolar man och det blir grönt i kranen vill vi att man meddelar Värnamo Energis kundtjänst. Då är det läckage. Vi gör det här av ren säkerhet, både mot oss och mot våra kunder. Det här är ett effektivt och beprövat medel som kommer att synas bra i vårt nät, säger Erik.

– Vi vill säkerhetsställa att vi inte några läckor i vårt system, säger Leif Samuelsson. 

Vid klockan 11.00 började påfyllningen och först ska ackumulatortanken fyllas innan det går ut till nätet hos kunderna.

– Imorgon räknar vi med att första kunden kan märka av om det är någon läcka, avrundar Leif Samuelsson.

De flesta hus har en växlare för varmvatten och en växlare för elementen. Totalt finns 2 000 växlare inom fjärrvärmenätet.

Fotnot; Färgämnet Pyranin är ett grönt natriumsalt med flourecerande egenskap. Ämnet är helt ofarligt, livsmedelsklassat och godkänt för läckagesökning. Pyranin används även som färgämne i tvål- och diskmedel. Det är en beprövad teknik sedan 80-talet.

Taggar

Dela