Nyheter

Norton kan bli yngste mästerkocken

Nyheter På onsdag sätter Norton Munkstierna Hubbestad på kartan när han tävlar i att laga mat under tv-programmet "Sveriges yngsta mästerkock”.

Norton kommer att tävla i tv-programmet "Sveriges yngsta Mästerkock"

Norton Munkstierna är nyss fyllda tolv år och bor i Hubbestad i östra delen av Vaggeryds kommun. Vi träffade Norton tillsammans med mamma Anna och pappa Robert på Vaggeryds Idrottsplats. Förutom att laga mat är Nortons stora intresse fotboll.

På onsdag kväll under bästa sändningstid kommer han, tillsammans med elva andra barn mellan 9–12 år från Sundsvall i norr till Helsingborg i söder, att visa att matlagning inte är bara för vuxna…

Det var när familjen var på väg till Linköping som Norton bestämde sig för att söka till programmet. Dels för att han alltid har gillat att laga mat, dels för att restaurangkompisen Hassan Roshandel och mammas tjejkompis Sofie puffat på i flera år. 

– Jag har velat söka tidigare men inte riktigt vågat. När jag satt i bilen i Linköping såg jag att de sökte deltagare och att det var sista ansökningsdagen just då. Det var dessutom sista året jag hade chansen att söka, och tänkte att nu är det dags! Nu är jag så redo jag bara kan bli! Nu KÖR VI!, säger Norton och tar med sig ”Sveriges yngsta mästerkock”-förklädet, stekpannan och fotbollen in på idrottsplatsen i Vaggeryd.

Det var 1 000-tals barn som sökte till programmet. Programbolaget ringde till ett utvalt antal sökande och tog sedan via ”casting” (rollfördelning) ut ett hundratal barn för en eliminering, för att där välja ut de tolv  som skulle gå vidare till tv-programmet. 

– Jag lagade crepes med kyckling- och baconfyllning och gjorde en god sallad till på min casting. Det tyckte alla om och jag gick vidare. Det var väldigt nervöst men det gick ju bra, berättar Norton.

Tv-inspelningen började i oktober och gjordes under helgerna fram till första advent. Varje helg tog familjen sig upp till Stockholm där inspelningarna var. Varje helg fick familjen komma med undanflykter till släkt och vänner varför de just denna helgen inte kunde träffas. Men i Hoks skola och bland klasskamraterna har det varit svårast att hålla allting hemligt.

– Det har varit väldigt svårt att inte säga var man varit någonstans till sina klasskompisar. Jag går i årskurs fem i Hok och det var bara min lärare och rektor som visste från början då jag behövde ta ledigt någon fredag för programinspelning. I onsdags blev det offentligt och jag fick säga till mina klasskamrater. Det var roligt och samtidig lättnad, menar Norton.

"Fotboll och laga mat är livet". Norton har yrkesvalet inställt

Under inspelningarna fick inte föräldrarna vara med. Norton fick en råvara, exempelvis kött och sedan gjordes en maträtt av detta. Ungefär en timma gick åt till matlagning. Några timmar fanns Norton och hans nya matlagningskompisar inne i ”synkrummet” där man blev intervjuad och detta klipps sedan in i programmet.

– Det var väldigt nervöst. Jag får inte säga hur det gick. Men domarna var snälla, väldigt rättvisa och man fick också hård kritik men det är bra, då lär man sig, säger Norton.

– Jag tycker det är roligast att laga något med kött och sen gillar jag alla pastarätter. Jag övervakar pappa också när han grillar så det blir ordentligt, menar Norton och pappa Robert nickar instämmande.

Hemma i Hubbestad är det således Norton och pappa Robert som sköter matlagningen.

– Jag är bäst på att äta, kommenterar mamma Anna och nämner att många gånger står maten på bordet när de kommer hem från jobbet och visst är föräldrarna stolta ”Det roliga i det här är att Norton har valt det här själv. Han har varit med oss och lagat mat sedan han var 3 år gammal”.

På onsdag var tanken att Norton skulle medverka i P4 extra och laga mat under Nyhetsmorgon på tv.

– Tyvärr blev det inställt nu när det är kris. Jag kommer istället få vara med via länk på onsdag, menar Norton.

Vad ska du bli när du blir stor?
– Kock eller fotbollsproffs. Jag kanske kan bli både delarna, konstaterar Norton.

Fem snabba!
Fisk eller köttbullar? – Fisk!
Pasta eller kokt potatis? – Pasta!
Hamburgare eller korv? – Hamburgare!
Läsa recept eller läsa serietidningar? – Läsa recept! ”Vad är serietidningar för något?”
Servitör eller kock? – Kock!
Restaurang eller äta hemma? – Äta hemma!

Tummar och tår hålls för Hubbestads unge mästerkock med start på onsdag kväll.

– Ni får gärna följa mig på mitt Instagram som är ”Nortonlagarmat”, avrundar Norton och skjuter iväg fotbollen på Vaggeryds Idrottsplats. Och vem vet – Norton kanske blir både mästerkock och fotbollsproffs.

Juryn består av kockarna Tina Nordström och Danyel Couet.

Stekpanna, fotboll och "Nortonförkläde". På onsdag börjar kampen om "Sveriges yngsta mästerkock"

Taggar

Dela