Normer och attityder under lupp
Nyheter Vad är viktigt att tänka på som ledare? Hur skapas givande och inkluderande samtal och varför är det viktigt att prata om våld och manlighet? Under veckan sätter blivande fritidsledare den så kallade machokulturen under lupp.
En dos av förväntan ligger i luften i av Värnamo folkhögskolas utbildningssalar. Framme vid podiet lotsar utbildarna Monika Piperkovic och Felix Lundqvist deltagarna genom det första utbildningspasset i den så kallade ”Machofabriken”, ett verktyg för arbete mot jämställdhet och våld mot unga. Materialet består av filmer, övningar och samtalsunderlag som möjliggör starten på ifrågasättande av begränsande och destruktiva killnormer och vänder sig till ungdomar – oavsett kön – i åldrarna 13-25 år. Målet är att skapa förutsättningar för unga att leva friare liv och minska förekomsten av våld, kränkningar och trakasserier. När tidningen är på besök avhandlas föreställningar och normer kring manlighet. Deltagarna får i uppgift att titta på en film och sedan sätta ord vissa föreställningar om hur killar förväntas vara.
– Ta en sådan sak som snus och alkohol. I dag förväntar sig samhället nästan att killar både snusar och dricker. Det är samma sak med bilar: är du kille, så är du intresserad av bilar, säger en deltagare.
– När det gällde utbildning så såg vi det som att när man är ung och går i skolan så förväntas man vara man stökig, men när man blir vuxen så förväntas man vara högutbildad, säger en annan deltagare.
Läraren Helena Svensson ser fram emot vad veckan har att ge för deltagarna.
– Jag är väldigt tacksam för att ni säger det ni gör. Det är dags att börja ifrågasätta normer. Vi ser att ett stökigt beteende leder till sämre skolresultat, vilket i långa loppet gör att risken för våld mot kvinnor ökar.