Nyheter

Niklas krönika: Om motgångar

Nyheter "Acceptera det du inte kan förändra och förändra det som går att förändra och som du inte vill eller kan acceptera." I en krönika skriver Niklas Lindkvist om motgångar.

I dag skriver Niklas Lindkvist om motgångar. Bild: Privat/Pressbild

Det kan vara fruktansvärt jobbigt. Det kan göra ont och det gör det för det mesta. Men tyvärr är livet sådant mot oss människor. Vi utsätts för motgångar lite då och då och det kan handla om i princip vad som helst. Självklart har vi stundtals medgång i livet men då funderar vi nog inte så mycket på det för “det är ju så här det ska vara”. Det är motgångarna vi minns och känner av. En medgång blåser i regel över väldigt fort medans en motgång kan hålla i sig över lång tid.

Jag pratade nyligen med en man som fått besked av sin läkare att han inte längre bör köra bil på grund av sina ögon och körkortet blir nog indraget med tiden. Han var nedslagen och ledsen. Han berättade också att det här inte är något som går att operera eller fixa till. Det gjorde ont i mig eftersom jag vet hur mycket det betyder för honom. Han älskar bilar och älskar att köra bilar. Han berättade också att han för några år sedan fixat till sitt hjärta som inte fungerade som det skulle. En stor operation gjordes och han fick livsglädjen tillbaka.

“Hjärtat kunde dom fixa till men ögonen, det går inte?”

Jag lyssnade och kunde inte annat än att lida med honom och sen tillslut fick jag fram.

“Ja, livet är grymt. Tyvärr tvingas man acceptera vissa saker. Det låter märkligt, men jag vet inte”.

“Ja, det är väl så” sa mannen och tittade ner i golvet.

Just det här med att acceptera saker kan vara fruktansvärt. Men det är väl så att det bara är att vänja sig. Vi kommer alla att stöta på saker som vi tvingas att acceptera trots att vi absolut inte vill det.

Saker som inte går att förändra är vi ju tvungna att acceptera trots allt lidande det kan innebära. Och jag vet att vi människor är otroligt duktiga på att ställa om oss. Jag vet många som varit med om saker som man på förhand tror att man ska bli knäckt av. Men alla tar sig på något märkligt vis igenom eländet. Hur det är möjligt vet jag inte? Är det vår inre drivkraft som gör att vi inte helt blir golvade?

Visst, det finns undantag. Det finns människor som varit med om riktigt vidriga saker och förlorat människor runt sig som inte får bli förlorade. Jag förstår att det måste vara fruktansvärt och att någon nu sitter och tycker på några tangenter och menar på att vi får lära oss att acceptera saker kan säkert göra någon förbannad. Jag förstår er men saker som inte går att göra något åt tvingas vi att acceptera till slut och gör vi inte det så blir det ett elände att leva vidare.

Mannen jag pratade med som inte bör köra bil längre, kommer, som alla andra, tvingas att acceptera att det är slutkört men hittar jag en bra plats att köra på någon gång så ska jag lämna över mina bilnycklar så att han får vrida igång motorn, lägga i en växel och trycka iväg det han älskar och har älskat mest här i livet.

Acceptera det du inte kan förändra och förändra det som går att förändra och som du inte vill eller kan acceptera.

Trevlig helg!

Niklas Lindkvist 

Taggar

Dela