Nyheter

Niklas krönika: Musik, streamingtjänst och pengar

Nyheter "Jag har gått en lång, lång tid och irriterat mig på det jag ska berätta om nu". Så börjar Niklas Lindkvist sin senaste krönika.

I dag skriver Niklas Lindkvist om musik, streamingtjänster och pengar. Bild: Privat/Pexels

Vi är många som spelar och sliter med egenskriven musik och det är en grym tid just nu. Många tycker säkert att det är bra att möjligheten finns att lägga ut sina låtar på olika streamingsidor för musik så att vem som helst i världen kan lyssna. Men tror ni vem som helst i världen lyssnar på något helt okänt? Tyvärr inte. Visst, det finns undantag men dom är få.  

Musiksidorna tjänar enorma pengar och det är som det är. Så var det ju förr också. Dom stora skivbolagen drog in fruktansvärda summor. 

Ni som lyssnar på musik via olika streamingtjänster har nog inte tänkt så mycket på det men nu för tiden verkar det ha gått en liten trend i att små artister betalar och köper lyssnare och lyssningar. Sorgligt och jag tycker det är fel väg att gå. Jag skulle aldrig betala för att ett hundratals, kanske tusentals telefoner hänger längs en vägg i något land söderöver och kör mina låtar utan att någon ens lyssnar. Jag kan nästan se framför mig hur det ser ut. Tragiskt. 

Jag har fått mail skickade till mig där det kan stå “Nu har du chansen att öka dina streams/lyssningar” eller “Så gjorde Adam för att fler skulle lyssna på honom”. Självklart är det bluff. Det finns företag (förmodligen finns dom inte i Sverige) som vill att du betalar allt från 500 kronor/månad upp till det du vill för att du ska få fler lyssnare till dina sånger. Men tyvärr, ni får inte fler lyssnare, eller jo det får ni ju på sätt och vis men det är ingen riktig människa som lyssnar på er. Det är bara någon dator eller telefon som står och tuggar i ett avlägset land, låt efter låt efter låt. Och givetvis tjänar någon säkert enorma pengar på att små artister betalar för att få upp sin lyssnarskara. Det är inte bra.  

Men som med allt annat, var och en gör som den själv vill men jag vet och har bestämt mig för att jag aldrig kommer att betala en enda spänn till någon lustig sida som sedan ska stå och spela mina låtar utan att någon ens lyssnar. I min värld räcker det att dom som tycker om min musik lyssnar och sen om det är tjugo personer eller några hundra eller ett par tusen. Det blir vad det det blir och det går inte att tvinga sig till lyssnare men alla som skriver låtar vill ju naturligtvis att så många som möjligt ska höra sångerna man skrivit. 

Och det här med att man betalar någon sida som sedan spelar ens låtar utan att någon lyssnar. Jag ger mig fan på, utan att veta, att dom har något slags samarbete med musiksidorna så att båda tjänar en hacka. 

Det är en grym konkurrens bland alla låtskrivare och det är svårt att få ut sina sånger men jag tycker inte att man ska gå sängkammarvägen och betala något vidrigt bolag för att det ska se ut som att man har mer lyssningar än vad som är fallet. Och nästa problem blir ju att har du betalat en gång och fått fler lyssnare än vad du borde ha så är du ju tvungen att fortsätta att betala för att behålla dina låtsaslyssnare. Tänk på det. Allt är uträknat. Bättre att skriva sina små sånger och göra så gott man kan och sen hoppas att folk vill lyssna och är det ingen som lyssnar så tyder ju det förmodligen på något. Bara att kämpa vidare.

Och det har ju även visat sig att en del artister gjort på detta sätt för att tvätta pengar. Vid många lyssningar får du ju som artist ut en liten slant. Men tro mig, går ni sängkammarvägen så går ni ändå back i slutändan. 

Så till alla musiker och låtskrivare, lägg era pengar på något roligare än på ett gäng slitna telefoner som ändå ingen riktig människa lyssnar på. Ni matar någon som inte ska ha mer mat. 

Niklas Lindkvist

Taggar

Dela


1 reaktion på Niklas krönika: Musik, streamingtjänst och pengar

Går det inte att utnyttja och erbjuda andra som lägger upp Youtube-material er musik så ni får copyright ersättning och materialet blir godkänt för ersättning? Då tjänar både Youtubern och musikern pengar. Som det nu är får man inte betalt alls på Youtube för de videor där man använt tidigare skyddad musik. Youtube betalar väldigt bra för copyright-fritt/musikfritt material. Exempelvis: jag har en filmsnutt som ger runt 30 tusen om året från en tidigare Blocketannons. Har andra med musik som ger noll kronor på grund av musik utan rättigheter.

Kommentarsfunktionen är stängd