Nyheter

Niklas krönika: En hyllning till er studenter

Nyheter "Så till alla studenter. Ta hand om er. Ta hand om varandra. Framtiden tillhör er och jag hoppas att den blir ljus, lycklig och ljuvlig." I dag gör Niklas Lindkvist en hyllning till årets studenter.

I dag gör Niklas Lindkvist en hyllning till årets studenter. Bild: Privat/David Alin

En hommage till alla er som nu tar studenten. Jag lyfter min gamla vita studentmössa för er och önskar er all lycka här i livet. Ni har brottats och slitit er igenom många år i skolans värld så det blir ju naturligtvis skönt för er att släppa taget om läxor och prov och annat för en stund. Några av er kommer säkert att ge er in i arbetslivet nu på en gång medan somliga av er kommer att studera vidare på en högskola eller vid ett universitet någonstans. Och det är upp till dig att göra detta val. Bli nu inte påverkad av någon kompis eller någon annan utan välj just det du själv vill och ge sen järnet inom det området.

Jag minns själv när jag stod där i en lite för stor kostym, vit mössa med svart skärm på huvudet. Några hade hängt blommor runt min hals. Vi sjöng och skrek om en ljus framtid. Några studenter hade fått i sig ett par droppar för mycket av den ljumna och sura cidern vi fått tag i. Det fotades. Kusiner var där. Släktingar som åkt en bit för att se och höra var där. Smörgåstårta. Kaffe och kaka. Någon gäst hade på sig sin egna gamla studentmössa och den var mer gul i tyget än vit. Måste ha legat på en vind eller nertryckt i någon gammal flyttkartong många år. Just där och då stod vi på toppen av vår karriär. Vi var bäst. Tuffa. Eller var vi det? Ja, vi tyckte nog det. Vi visste allt. Kunde allt. Men när dammet hade lagt sig efter studenthelgen och när man hade vaknat till och insåg att ”Jaha, och vad händer nu?” så är man inte lika tuff längre. Man blir liten och man är liten just i stunden men vet ni vad studenter? Man jobbar sig långsamt in i matchen igen. Man sliter sig igenom dagar och nätter som kan vara hemska. Man brottas med både det ena och det andra. Man kanske inte hittar något arbete på en gång? Men lugn. Gör ditt bästa. Kämpa vidare trots att skolan är över. Det finns ett annat liv bortom skolbänken och det är det livet just du ska leva nu. Vill du nå något så snälla ge det en chans. En ordentlig chans. Inte bara en liten chans utan ge allt. Vill du arbeta med något speciellt så satsa på det. Bara kör. Du kanske är tvungen att plugga några år till. Gör det om du verkligen vill. Du kanske inte når hela vägen fram till din dröm men jag kan lova att du kommer att ta dig en bra bit. Så putta i ettans växel i din inre motor och rulla iväg. Efter ett tag petar du i växel två och plötsligt har du tagit dig en bra bit. När du sedan fått i treans växel så är du i praktiken framme. Då har du nått långt och sen finns det människor som drar i både fyrans och femmans växel och kör ytterligare en bit.

Hur som helst. Det viktigaste nu är ju att du som tar studenten lägger i ettans växel när du sjungit färdigt, fått blommor runt halsen, klätt dig i balkläder, blivit fotograferad och sedan sakta börjar att rulla framåt i livet.

Kanske att jag plockar fram min gamla studentmössa vid något tillfälle (om jag nu hittar den) och drar på den på huvudet och sjunger med i de studentsånger jag kan. Vi får se. Tyvärr är risken ganska stor att den är en aning gul i färgen så särskilt snygg lär den inte vara. Men, men, det är ju en mössa som satt på en skoltrött pojkes huvud en gång i tiden.

Så till alla studenter. Ta hand om er. Ta hand om varandra. Framtiden tillhör er och jag hoppas att den blir ljus, lycklig och ljuvlig.

Grattis till studenten!

Niklas Lindkvist

Taggar

Dela