Nyheter

Niklas krönika: Årets roligaste dag

Nyheter "Vi firar midsommar en gång om året och vi gör det tillsammans. Sen får nog vi män vara så ärliga och erkänna att det faktiskt är kvinnorna som står för det mesta", det menar Niklas Lindkvist i sin senaste krönika.

I dag skriver Niklas Lindkvist om midsommar. Bild: Privat/Arkivbild

Snart är det dags att köra ner den gröna lövklädda stången i den bördiga jorden. För många antar jag att det är årets roligaste dag och jag är benägen att hålla med. Är det bra väder så är det inte många fester som är bättre.

Man brukar samlas runt lunch och det kramas och skrattas och alla är på ett strålande humör. Kvinnorna är vackra i sina klänningar och med fina blomsterkransar i håren och många av oss män klär upp oss i vit nystruken skjorta och kanske tar vi på oss ett par byxor i linne. Men jag vet även en del som trivs i shorts. Och det viktigaste är ju inte kläderna utan det som står på bordet och stången som är nerkörd i marken.

Det dukas upp till fest och det är sillar med alla möjliga olika smaker och dofter, ostar som är ljuvligt goda och som man kan äta sig mätt på, salta pinnar står packade tätt i en pappersmugg, ägghalvor med kaviar eller majonnäs på, knäckebröd som inte så många tar av, gräddfil som jag inte kan äta av eftersom jag har svårt för kalla såser, någon vill och bara måste ha lax på sin tallrik, potatis har kokats men vem vill äta det när det finns så mycket annat gott på bordet?

Kvinnorna, det är faktiskt oftast kvinnorna, har fixat och trixat och gjort det fint med nyplockade blommor, rena dukar, klätt upp barnen och fixat med maten. Och just denna dag är det faktiskt kul att se hur kvinnorna arbetar tillsammans. Dom sladdar mellan köket och det uppdukade långbordet i sina fina klänningar och med blomster i håren och dom gör det tillsammans.

“Hämtar du sillarna så kokar jag potatis?”

“Japp och sen fixar jag laxen och då kanske du kan ta fram smör och ost?”

”Yes, jag ställer fram vatten och dricka till barnen. Fixar du till gubbröran sen då?”

Jag tror ni förstår. Det är fantastiskt att se och här snackar vi lagarbete. Sen är ju frågan om det är lagarbete eller om kvinnorna vill bräcka varandra? Vem är bäst, snabbast och lagar godast? Jag har funderat på detta många gånger.

Männen sitter ofta ganska stilla med en god starköl i näven just den här dagen då stången är nere i jorden. Visst, männen brukar ju ha som ansvar att tända grillen lite senare på kvällen. För om det är något männen kan så är det just att grilla. Och när grillen väl är tänd så samlas männen runt den sprakande elden och babblar och dricker öl. Av någon anledning älskar vi män att stå i grupp och dricka öl.

Och innan någon har hunnit ta första tuggan så är det ju ofta någon av männen som höjt sitt lilla snapsglas och skålat och sköljt ner vätskan i strupen för att snabbt ta ytterligare en liten rackare.

Och det skålas och sjungs och dansas runt stången och alla är på ett fantastiskt humör. Men, som på alla fester så blir någon lite trött alldeles för tidigt, någon ramlar kanske runt stången under “Små grodorna”, någon av männen kanske “kramar” fel kvinna lite för länge? Det kan hända och det händer ofta mycket just denna dag.

Vi firar midsommar en gång om året och vi gör det tillsammans. Sen får nog vi män vara så ärliga och erkänna att det faktiskt är kvinnorna som står för det mesta. Men, jag kommer att fundera vidare på om det handlar om samarbete eller om det handlar om vem som är snabbast, bäst eller lagar godast? Men vänta lite, det kanske även handlar om vem som plockat finast blommor till sin krans? Eller vem som har finast klänning? Eller vem som klätt upp barnen bäst? Eller vem som är vackrast? Eller vems gubbe som sköter sig bäst just i dag?

Ja, det här med midsommar öppnar för många frågor och funderingar.

Glad midsommar!

Niklas Lindkvist 

Taggar

Dela