Nyheter

Nattis på agendan under fullmäktige

Nyheter Nattisverksamheten diskuterades under torsdagens kommunfullmäktige.

Nattis diskuterades under torsdagens kommunfullmäktige. Bild: David Alin

Under de senaste veckorna har ett sparförslag om nattis väckt känslor runt om i kommunen. På en pressträff förra veckan berättade barn- och utbildningsnämnden att förslaget återremitteras till barn- och utbildningsförvaltningen och att nattis blir kvar i sin nuvarande form. Trots beskedet finns fortfarande en oro bland kommuninvånarna över verksamhetens framtid. För att få klarhet i situationen ställde Socialdemokraterna genom Britt-Marie Sellén Nilsson och Anetté Myrvold en interpellation till barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson.

Britt-Marie Sellén Nilsson (S) redogjorde för interpellationen. Bild: David Alin

Britt-Marie Sellén Nilsson redogjorde för interpellationen:

– I en tidningsartikel läste vi att Nattis riskerar att stängas. Om detta är sant så är det ett stort misstag och ett svek mot vår personal och våra invånare. Många arbetar på obekväm tid tex inom omsorgen och räddningstjänsten och alla har inte släkt på nära håll som kan hjälpa till. Läser vi vidare i tidningsartikeln så står det att de uppgifter nämnden har fått angående antal barn som nyttjar nattis inte stämmer helt. Behovet ökar.

– Nattis är en väldigt viktig verksamhet även om den inte är lagstadgad och är för många familjer den livlina som de har för att kunna fortsätta arbeta på obekväm tid. Kommunen har bekostat den utbildning som de som arbetar inom omsorgen har genomgått och när man fått barn och blir beroende av omsorg på obekväm tid som arbetet fodrar, då funderar nämnden på att stänga möjligheten att kunna fortsätta arbeta.

– Är det verkligen nämndens mening att slå undan benen på många anställda på detta vis. Vill nämnden att enbart de utan barn eller de i stabila förhållanden där den andra parten inte arbetar obekväm arbetstid, ska få arbeta i dessa verksamheter?

– Att arbeta inom omsorgen är att ta hand om sköra människor. De behöver kontinuitet i personalstyrkan. De behöver inte att man måste säga upp sig på grund av att det inte finns barnomsorg på obekväm tid. Vi inom socialdemokratin har arbetat hårt för att en gång få till barnomsorg på obekväm tid ”Nattis”, och vi var så glada när kommunen införde detta. Många föräldrar tackade kommunen och kände att nu kunde man klara både arbetsliv och föräldraliv på ett mycket bättre sätt.

– Vi vet också att många fler unga har vågat utbilda sig inom omsorgen på grund av att de vet att om de behöver så finns Nattis. Vi behöver inte färre som utbildar sig inom omsorgen utan fler. Just nu har vi flera duktiga undersköterskor som söker nya jobb för att de inte klarar arbetstiderna om Nattis försvinner. Vi behöver också blicka framåt och ta hänsyn till vad som sker runt om oss, de skärpta reglerna med 11 timmars dygnsvila kan innebära att behovet av barnomsorg ökar. Vi har också flera nyetableringar på gång i kommunen med obekväma arbetstider. Ni begärde in yttrande från näringsutskottet som lyssnade av med näringslivet och de säger att man ser ett behov av ökade kvällsöppettider, säger Britt-Marie Sellén Nilsson.

– Därför undrar vi:

1) Är det en realistisk oro att Nattis läggs ner?

2) Har ni i så fall tänkt igenom konsekvenserna av att personal slutar för att man inte har barnomsorg?

3. Hur sent är det rimligt att hämta ditt barn på en förskola utan att det är bättre att den sover över?

4. Den mänskliga tillväxtkommunen? Hur kommer den in här för vår personal och invånare.

Maria Johansson besvarade interpellationen. Bild: David Alin

Maria Johansson tog plats i talarstolen och tackade först för interpellationen:

– Först lite fakta. Allt är ju inte sant bara för att det står i tidningen. Antalet barn som är inskriva på nattis var den 22 maj 23 stycken, några barn står i kö till hösten men har inte blivit beviljade plats ännu. Det finns såklart ett regelverk som ska uppfyllas. Vi ser ingen ökande trend just nu. Förra gången när det gjordes en utredning kring Nattis var det över 50 barn inskrivna. Vi ser, och det ser man över hela landet, att behovet minskar. Det finns statistik på det från Skolverkets hemsida.

– Antalet barn som övernattar varierar mellan 0 och upp till som mest sex barn, från tio unika familjer och flera nätter som sagt är det inga barn som sover där men vi kan ändå ha personal som är schemalagd på Nattis den tiden. Vikarier som är schemalagda har rätt att vara kvar på arbetsplatsen hela natten trots att det inte finns några barn kvar men annars försöker ordinarie personal så klart ta ut ledigheter om barnen uteblir eller har gått hem.

– Det hade varit bra med ett samarbete med omsorgen om att man kan tjänstgöra sin natt där istället för att vara kvar i tomma lokaler på Nattis, till exempel på LSS-boende. Det är något vi behöver ta tag i igen, försök gjordes vid förra utredningen men då gick det inte att samverka av någon anledning.

– I dag är det endast 164 av totalt 290 kommuner som erbjuder servicen och flera kommuner har valt att inte längre erbjuda omsorg på obekväm tid på grund av de stora resurser som krävs i ekonomiskt kärva tider och då det gynnar bara ett fåtal av kommuninnevånarna och man måste prioritera. Det var också därför som vi i bun ville utreda Nattis igen.

– Att Nattis är en mycket viktig och uppskattad service är vi många som instämmer i. Men är det ekonomiskt försvarbart att lägga två miljoner av Bun:s budget på 23 barn när vi har 7500 andra barn och elever som skulle behöva ta del av dessa två miljoner? Det var den avvägningen som jag, M, KD och L i nämnden gjorde och därför ville pausa för att sedan, när nya arbetsplatser som fängelset kommer, utreda och se om behovet ökar och då kunna erbjuda Nattis igen, säger Maria Johansson.

– Nu går jag över till att besvara frågorna:

1) Nej inte längre då Nattis är med i Alliansens budgetförslag och ingen majoritet finns i nämnden för att pausa.

2) Inte aktuellt längre.

3) Då kvällis inte heller är aktuellt så passar jag den frågan.

4) Det är självklart en attraktivitet för en kommun att kunna erbjuda omsorg på obekväm tid men när de ekonomiska resurserna är begränsade måste man prioritera. Men som sagt nu finns förslaget med även i Alliansens budget att behålla Nattis. Det betyder att Nattis kommer det finnas kvar.

Britt-Marie Sellén Nilsson (S) tackade för svaren:

– Vi har ju diskuterat den här frågan väldigt många gånger och jag är fullständigt medveten om de ekonomiska problem som barn- och utbildningsnämnden har. Men till det du pratar om och på svaren på mina frågor. Fem miljoner har ni lagt i er budget för att rädda Nattis i tidningen som jag läste, då inkluderat Gällaryds skola och Fryele skola. Om då två miljoner ska gå enbart till Nattis, det är 2022 års summa så det har säkert ökat till 2025, hur mycket blir det kvar till skolorna då? Jag tror alltså inte att ni klarar av tre stycken verksamheter med den pengen som ni har lagt, för det kan inte bli mycket över till skolorna om Nattis blir kvar där. Så därför tror jag att det är en berättigad oro.

– Du säger också att 22 barn är vad kansliet har kommit fram till och att ni inte ser en ökad trend, men jag hör och vet om många som vill in. Jag har flera arbetskamrater som är riktigt oroade och håller på att söka andra jobb, för de menar att de kan inte fortsätta om Nattis försvinner. Det är tragiskt, tycker jag. Sedan tycker jag att det är ett bra förslag om personal kan arbeta inom både äldreomsorgen och barnomsorgen och att man kan göra det tillsammans på ett bra sätt. Det tycker jag är bra.

– Du pratade också mycket om att andra kommuner lägger ner eftersom det är en icke lagstadgad verksamhet. Ja, men måste vi göra som alla andra då? Vi är ju den mänskliga tillväxtkommunen. Självklart ska vi inte göra som alla andra! Och ekonomin inom barnomsorgen går ju ihop, så därav tycker jag att man inte ska lägga ner den. Om man sedan bestämmer sig för att pausa en verksamhet och att ta upp det senare senare, det tror jag inte på. Ni ska veta att jag började ta upp och diskutera frågan om Nattis i den här kommunen 1995. Sedan dess har jag hållit på och pratat och sett vilken verksamhet det är och vad bra det är för föräldrar för att kunna klara ett arbetsliv också. För drygt tio år sedan drog vi i gång barnomsorgen. Det är 2024 nu och 1995 började jag med frågan. Då kan ni snabbt själva räkna att det var några år som jag inte fick något gehör i frågan och det är väldigt många år som föräldrar inte fick möjlighet att klara det på ett bra sätt. För att vi ska vara den där mänskliga tillväxtkommunen så behöver vi ett Nattis, så jag hoppas att ni inte slänger bort den möjligheten. Vi har ett jättefint Nattis och låt oss fortsätta ha det, säger hon.

Jan Cherek (SD) går sedan upp i talarstolen och frågar Maria Johansson om barn- och utbildningsförvaltningen har funderat på att vända sig till privata initiativ.

– Då räddar vi ekonomin och får behålla Nattis, som jag tycker är bra och vettigt eftersom det ger oss möjlighet att få hit fler på näringssidan och så vidare.

Maria Johansson svarar:

–Vi har inte utrett det ännu, men tankarna har kommit. Det finns kommuner i Stockholmstrakten till exempel som har privata utförare, men det känns lite tryggare med Nattis i kommunal regi. Men vi får se vad framtiden säger.

Camilla Rinaldo Miller (KD) lyfter ett förslag.

– Vi vill ju ha en attraktiv kommun, inte bara innanför 50-skyltarna, och nu har vi bara Nattis i staden. Maria (Johansson) får gärna rätta mig om jag har fel, men det betyder att barn som behöver Nattis i Rydaholm eller i Bredaryd har fått åka taxi och så ska en personal få åka med i taxin för att komma till Nattis. Då tänker jag så här: vi har något som kallas för pedagogik omsorg, alltså det som förr kallades dagmamma. Det kanske skulle finnas pedagogisk omsorg med dag- och nattbarnvårdare, där barnet får vara i ett hem, och då kan vi erbjuda Nattis i hela kommunen. Jag hade tyckt att det hade varit ett bra alternativ, då kan man kanske sprida det i stället och kanske inte behöva ha Nattis på en förskola utan att det även i kransorterna kan finnas nattpappor eller nattmammor. Det är en tanke, säger hon.

– Det är så här att vi erbjuder Nattis för hela kommunen, men som du säger så är det orimligt att sätta ett barn i en taxi från Rydaholm och Bredaryd och sedan tillbaka på morgonen. Jag tycker att pedagogisk omsorg med en nattmamma eller nattpappa är ett bra alternativ, men vi är inte där ännu, säger Maria Johansson.

Tobias Pettersson (M) instämmer i Camilla Rinaldo Millers (KD) tanke om pedagogisk omsorg, men gick upp för att lyfta en annan vinkel på problematiken.

– Ett barn som går i skolan på dagtid kan alltså vara på Nattis på natten. Det här kan innebära att man lämnas på Nattis sen eftermiddag eller kväll, man är alltså där för att göra sina läxor, äta en måltid, man varvar ner och går och lägger sig. Man vaknar, man äter frukost och blir skjutsad med taxi till sin skola, är i sin skola hela dagen, blir upphämtad av föräldrarna, umgås med dem ett par timmar och sedan börjar den här proceduren om. Det är klart att det finns en annan del av detta också och man måste se till individerna, både barnen men också vårdnadshavarna, och jag tycker inte att den här frågan är så svart eller vit, givet att man så klart vill möjliggöra för människor att få ihop sitt livspussel, även man man lever självständigt och ensamt med barn. Det här var inte för att förlänga debatten, utan det finns många aspekter kopplat till Nattis som man faktiskt behöver ta hänsyn till och diskutera.

Britt-Marie Sellén Nilsson begärde sedan ordet.

– Frågan om privat regi kommer upp rätt ofta och ni som känner mig vet att jag inte är en anhängare av privat regi, men en sak vet jag när det gäller det hela: det blir inte billigare. så pengarna får vi betala, oavsett om det är kommunal regi eller privat regi. Vi har också haft uppe frågan om att utreda pedagogisk omsorg, alltså dag- och nattmammor eller nattpappor. Vi har tidigare haft dagmammor i den här kommunen, men de försvann. Det var många barn som mådde bra av att vara hos en dagmamma eftersom de behövde vara i en mindre barngrupp i stället för på en förskola, men vi fick inte tag i några dagmammor. Det fanns inte att tillgå utan det försvann av sig självt, men det kanske finns nattmammor att tillgå, det kanske kan vara något att utreda.

– Sedan det här med att det kan bli långa tider som barnen kan vara utan sina föräldrar. Ja, det kan det bli. Vi har ensamstående föräldrar, ensamstående föräldrar  som inte har egna föräldrar eller syskon eller fastrar eller mostrar i närheten som har det svårt. Det är inte så lätt att be en kompis att ställa upp om man jobbar fyra kvällar i rad inom omsorgen, till exempel, det är inte så himla enkelt. Även de som då ska hjälpa till med barnomsorgen har ju också ett eget liv, så det finns jättemycket att tänka på när det gäller det här, men Nattis är en bra sak och jag hoppas verkligen att vi behåller den, säger hon.

Sandra Adesund (S) skickade med en tanke.

– Det jag vill tillägga är att ni pausar verksamheten. Oavsett om det är Nattis, skola eller annan verksamhet så har det en förmåga att vara pausat. Lanna skola har nu varit pausad i tio år. Även om pausar en verksamhet tills anstalten står klar så har vi ju en omsorg som ska ställa om till dygnsvila. Man har inte ens frågat omsorgen om vilket behov som finns utan det har bara varit näringslivet som har tillfrågats, säger hon.

Agnes Johansson (M) tar plats i talarstolen.

– Vi i näringsutskottet har fått ta del av en utredning där man har frågat näringslivet hur de ställer sig det här. Från näringslivets sida har man som arbetsgivare en skyldighet att omplacera anställda inom företaget om det är så att man inte kan få barnomsorg vid den tid det är tänkt att man ska arbeta. Det är därför företagen lyfter fram detta, för att de ser inget större behov eftersom de redan arbetar på ett sådant sätt i dag: har de en anställd som uttrycker att man inte längre har möjlighet att arbeta natt eller kvällspass för att man inte får barnomsorg så måste företaget i den mån de kan hitta en annan anställning inom företaget, det gäller också inom kommunen. Det står i lagtexten att ju större en arbetsgivare är, ju mer ansvar ska man ta för sina anställda inom ramen för verksamheten. Värnamo kommun är en stor arbetsgivare och vi har också ett mål om att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare. Min förhoppning är att vi inte ska ha jättemånga anställda inom vår organisation som går runt och är oroliga för att de inte längre ska kunna fortsätta på sina arbeten, utan jag hoppas att vi i Värnamo kommun, precis som vårt näringsliv, ämnar följa lagen och i den mån det vara möjligt ge möjlighet till omplacering, om det nu är så att man inte har möjlighet att få barnomsorg nattetid.

Taggar

Dela