Nyheter

Nästan bara tjejer går på kulturskolan

Nyheter Tjejerna är fortsatt i majoritet på kulturskolan, det visar nya siffror från Kulturrådet. Så är det även i Värnamo. Här går bara 180 killar.

Det innebär att tre av fyra elever i Värnamo kulturskolas verksamhet är tjejer, vilket är en högre andel än riket i stort. Bild: David Alin

Kulturrådet publicerade i veckan färsk statistik över deltagande i kulturskolan 2023. Siffrorna visar på fortsatt tjejdominans på kulturskolorna, och även en liten ökning jämfört med året innan. Förra året var knappt var tredje kulturskoleelev kille.

Det gäller inte minst i Värnamo. Av de 750 eleverna på kommunens kulturskola förra året var 570 av eleverna tjejer och 180 killar. Det innebär att tre av fyra av eleverna är tjejer, vilket är en högre andel än riket i stort.

Killarna underrepresenterade nästan överallt

Tjejerna står för majoriteten av platserna i nästan samtliga av de svarande kommunernas kulturskolor.

Det är bara i tre, Karlsborgs, Kungsörs och Älvsbyns kommuner, som fördelningen mellan könen är helt jämn. I 47 av de svarande kommunerna är andelen tjejer minst 70 procent och i två skolor, i Arjeplogs och Högsby kommuner, är nästan nio av tio deltagare tjejer. Det finns ingen kulturskola där killarna är i majoritet.

– Det finns väl flera orsaker, som tradition, intresse för olika sorters ämnen, pedagogik som kan spela in. Det finns särskilda satsningar för att få in fler pojkar i kulturskolan, men kulturskolorna fokuserar nog mer på riktade satsningar mot andra underrepresenterade grupper utifrån exempelvis boendeort, socioekonomi och härkomst – men i det kan ju även jämställdhetsperspektivet finnas, säger Fabian Sjö, utredare på Kulturrådet.

Kulturskolechef Maria Ragnarsson vid Kulturskolan i Lund menar att det inte finns någon medveten strategi kring just könsfördelningen på skolan. Kulturskolan i Lund har en nästan jämn könsfördelning.

– Vi arbetar dock mycket med att alla ska känna sig välkomna till skolan oavsett funktion, kön, sexualitet och ålder, säger hon.

Populäraste ämnet i Värnamo: Musik med enskild undervisning

Omkring 184 800 elever mellan sex och 19 år gick på kulturskola i Sverige förra året. Flest går enskild musikundervisning, följt av musik i grupp för kör och orkester. Båda erbjuds också i flest kommuner, 212 respektive 215 av de 234 kommuner som svarat på frågan i Kulturrådets enkät.

Även Värnamoeleverna föredrar musik med enskild undervisning. Ämnet har totalt 18 476 deltagartillfällen i kommunen, vilket är ett mått som kulturrådet använder för att beräkna ett ämnes popularitet, och motsvarar den totala mängden deltagare gånger antalet kurstillfällen.

Tjejer i majoritet i alla ämnen utom ett

Det finns inga siffror på kommunnivå över elevernas könsfördelning bland ämnena, i landet som helhet står tjejerna för en majoritet i de flesta ämnen, med en fördelning på totalt 64 mot 36 procent. Det är en liten ökning för tjejernas del jämfört med föregående år.

I vissa ämnen, främst dans och musikal, är övervikten tjejer ännu större. Danseleverna består till 92 procent av tjejer, musikaleleverna till 88 procent. Men även om dessa ämnen räknas bort från totalen är tjejerna i klar majoritet på kulturskolan. Killarna står bara för majoriteten i ett enda ämne, film och animation. Film och animation erbjuds dock bara i 106 av de 179 kommunerna som svarat på enkäten – till skillnad från dans som erbjuds i 170 kommuner.

I Värnamo kan eleverna studera både film och animation och dans. Dans är mer populärt än film och animation i kommunen.

Tjejer och killar fördelade per ämne

Ämne Tjejer Killar
Dans 92 procent 8 procent
Musikal 88 procent 12 procent
Skrivande och berättande 80 procent 20 procent
Cirkus 79 procent 21 procent
Teater och drama 78 procent 22 procent
Bild och form 78 procent 22 procent
Slöjd och hantverk 74 procent 26 procent
Totalt 64 procent 36 procent
Kurser där flera ämnen ingår 62 procent 38 procent
Musik i grupp för kör och orkester 62 procent 38 procent
Övriga ämnen 61 procent 39 procent
Musik med undervisning i mindre grupper 56 procent 44 procent
Musik med enskild undervisning 54 procent 46 procent
Foto 51 procent 49 procent
Film och animation 42 procent 58 procent
Taggar

Dela


Lämna ett svar