Nyheter

Näringslivsvecka invigd med fullspäckad eftermiddag

Nyheter Business Gnosjöregionen är klar i sin vision: Vision Days ska bli näringslivets egen Almedalsvecka. I dag invigdes den första upplagan med en fullspäckad eftermiddag.

Anki Hansson, chef på Värnamo näringsliv, Eric Liljendahl, näringslivschef i Gnosjö kommun, Johan Thorsell, näringslivschef i Vaggeryds kommun, Niclas Hiljemark, näringslivschef, Gislaveds kommun och bolagets vd Inger Elmståhl hälsar alla välkomna. Bild: David Alin  [1/5]

Magnus Lindskog, prognoschef på Handelsbankens analysavdelning, konstaterar att det ekonomiska läget ser ljusare ut framöver. Bild: David Alin  [2/5]

Johan Wester berättar om Sun Tsus krigsmetod, som utgår från fem aspekter: visionen, vädret, terrängen, befälhavaren och disciplinen. Bild: David Alin  [3/5]

– Politiker har makt, men de måste bli visionära och dela med sig av makten. Näringslivet har värde, men måste ta samhällsansvar och dela med sig av pengarna. Akademin har excellens, men måste öppna upp sig och måste dela med sig av sin kunskap, menar han. Bild: David Alin  [4/5]

Johan Wester intervjuar landshövdingen Brittiz Benzler, Nivika Fastigheters vd Sverre Källgården, kommunalråden Marie Johansson (S), Gislaveds kommun, Kristine Hästmark (M), Gnosjö kommun, Gert Jonsson (M), Vaggeryds kommun, Tobias Pettersson (M), Värnamo kommun och Magnus Lindskog från Handelsbanken om hans tankar och idéer. Bild: David Alin  [5/5]

Det är en doft av förväntan som ligger i luften i livesalen i Gummifabriken. Plötsligt fylls salen av nyfikna deltagare. Invigningen av Smålands nya näringslivsvecka vankas. Bakom satsningen står Business Gnosjöregionen AB, vars ledningsgrupp, som består av Anki Hansson, chef på Värnamo näringsliv, Eric Liljendahl, näringslivschef i Gnosjö kommun, Johan Thorsell, näringslivschef i Vaggeryds kommun, Niclas Hiljemark, näringslivschef, Gislaveds kommun och bolagets vd Inger Elmståhl hälsar alla välkomna.

– Vi började prata om ”Vision Days” för drygt ett år sedan. Vi visste att det fanns många evenemang för näringslivet och vi tänkte att vi måste göra en ”top notch”-vecka där vi sätter ihop ett program koncentrerat för att få uppmärksamhet riktat mot vår industriregion, berättar Eric Liljendahl.

– Politiken har Almedalsveckan och vi vill att det här ska bli näringslivets Almedalsvecka, säger Johan Thorsell.

Arrangemanget pågår under fyra dagar och i alla fyra kommuner.

– Tanken med detta är att vi förlägga arrangemanget så att vi visar upp vår regions bredd. Det är viktigt att få en inblick i varandras verksamheter och Gnosjöregionen är en viktig pusselbit i industrin och målet är att marknadsföra industrin så att vi kan locka hit nya invånare, säger Anki Hansson.

Årets tema är ”On The Gnosjö Way”.

– Ambitionen är att ha ett årligt återkommande evenemang med namnet ”Vision Days”. Årets tema evenemang fokuserar på Gnosjöandan, med bakgrund i namnet, men nästa år blir det ett annat namn och ett annat fokusområde, säger Johan Thorsell.

Efter att Inger Elmståhl tackat sponsorer, möjliggörare och samarbetspartners välkomnas Magnus Lindskog, prognoschef på Handelsbankens analysavdelning, upp på scenen. Han konstaterar att det ekonomiska läget ser ljusare ut framöver.

– Vi tänker alltid: ”Hur långt är vi från ett normalläge i dag?” Vad är egentligen ett normalläge? Vi har haft nollprocentsräntor, men nu har vi tre-fyra procents räntor. Det vi kan säga är att vi befinner oss i en återhämtning, trots att räntan ligger mycket högre än vad den borde ligga, och vi tror på en gradvis nedgång under det gångna året.

Ett sätt att mäta den ekonomiska situationen är utifrån ett så kallat eländesindex. Det introducerades av den amerikanske nationalekonomen Arthur Okun och beräknas som summan av den relativa arbetslösheten och inflationen.

– Hög inflation och hög arbetslöshet är lika med elände. Ronald Reagan använde det i sin presidentvalskampanj och pekade på att om det är elände, så ska man välja honom. Vi tänker att det här är variabler som går att använda för att visa att det är ljusare tider på gång. Vi ser att det är en återhämtning i ekonomin på gång och att det är hushållen som ska ta ledartröjan, för företagen skulle man kunna säga har gjort sitt jobb genom att behålla relativt många anställda, kanske ha för stor kostym, och det som behövs nu för att det ska vara en hållbar lösning är att hushållen faktiskt använder de pengar de har och har förutsättningar för att använda dem, säger Magnus Lindskog.

Efter Lindskogs analys var det dags för komikern, entreprenören och framtidsspanaren Johan Wester att äntra scenen. Bland annat analyserade han samhällstrender utifrån sina erfarenheter som samhällsintresserad entreprenör.

– Jag fokuserar mycket på vad är det för värld vi vill lämna över till våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn, och arbetar mycket för att försöka komma åt ny kreativitet. ”Var är vi? Vart är vi på väg? Vad är det vi vill?” Här måste vi hjälpas åt för att få svar på dessa frågor.

– Jag använder mig av en metod signerad Sun Tsu. Han var en kinesisk general och författare till boken ”Krigskonsten”, en ofta citerad lärobok om militär strategi. Han tänker utifrån fem aspekter: visionen, vädret, terrängen, befälhavaren och disciplinen. Visionen handlar om följande: ”Tror vi att det är en god sak? Slåss vi för något riktigt bra?”  Vädret handlar om förutsättningarna, för mig är det en fråga om ”vad är det för tid vi lever i?”: alltså trendspaningar och förståelse om vad som är på gång, alla möjliga data och siffror. En oerhört lyhördhet mot den tid vi lever i, vad är omständigheterna just nu för att kunna staka ut rätt väg. Terrängen handlar om att analysera hur miljön ser ut. Här gäller det att tänka frågan: ”man kan vara vart som helst i världen, men nu är vi i Gnosjöregionen. Hur vänder vi det till den optimala fördelen? Hur ställer vi alla frågor så att detta blir ett svar?” Det är ett tanketrick: hur vänder man allting till en fördel beroende på vad det är för strategi man har. Befälhavaren handlar om att det är ett ledarskap: ”vem är ledaren på arbetsplatsen?” Oftast är det entreprenörerna, de som driver platsen och som är platsen: ”jag kommer att vara här i 20 år till och sedan kanske 20 år ytterligare till”. De som är ledare utifrån det, det bör alla platser ha stenkoll på. Det kanske är någon som driver resturang, kan vara en hotellägare, det kan vara en ungdomsledare, kan vara en klubbdirektör eller liknande. Den sista biten är disciplinen: ett slags kontrakt, själva planen, spelregler och liknande. Har man då ett begrepp som ”Gnosjöandan” som präglar en region, ni har gjort något för att kunna sätta ett namn på det, men det kanske behöver vitaliseras: ”vad är det som gör att vi är föredömen och håller ihop i ett lag?” Sådana här saker kan jag tänka jättemycket på, säger Johan Wester.

Westers analys bottnar i att samarbeten är nyckeln framåt.

– Politiker har makt, men måste bli visionära och dela med sig av makten. Näringslivet har värde, men måste ta samhällsansvar och dela med sig av pengarna. Akademin har excellens, men måste öppna upp sig och måste dela med sig av sin kunskap.

Landshövdingen Brittiz Benzler, Nivika Fastigheters vd Sverre Källgården, kommunalråden Marie Johansson (S), Gislaveds kommun, Kristine Hästmark (M), Gnosjö kommun, Gert Jonsson (M), Vaggeryds kommun, Tobias Pettersson (M), Värnamo kommun och Magnus Lindskog från Handelsbanken var positiva till Westers idéer.

– Du låter som en smålänning med de idéer och tankar du kommer med. Det känns väldigt mycket som hemma när du berättar, säger Tobias Pettersson (M).

– Det är härligt att höra att vi står här och pratar mycket om framtiden. Vi pratar väldigt mycket om historia och vad som har varit men man ska komma ihåg att framrutan är större än backspegeln, säger Gert Jonsson (M).

– Jag tänker på mod. Vi måste bli mer modiga för att vi ska ha kunna visioner och då behöver vi vara modiga tillsammans, vi som står här. Vi straffas ibland för att vara det (modig), men jag tänker att man måste ändå vara modig och sticka ut hakan, annars kan man vara en svag politker och jag tänker att en stark politiker är modig, säger Marie Johansson, (S).

Eftermiddagen fortsatte med övningar, panelsamtal och mingel.

Taggar

Dela


Lämna ett svar