Nyheter

När tar ”På Spåret” hållplats Värnamo

Nyheter När Kristian Luuk drar igång På Spårets 356:e program på fredag är det 14 år de senast stannade i Värnamo. Det visar Newsworthys unika kartläggning av över tusen destinationer.

Kristian Luuk. Pressbild

På fredags inleds den 1068:e resan när På Spårets finalomgång sänds. 421 gånger har resan gått till Sverige och totalt har 162 olika svenska resmål i 150 olika kommuner besökts.

Två gånger har har resan gått till Värnamo. Första gången redan under tredje säsongen, i mars 1990 när Margareta SöderströmLennart Hoa-Hoa Dahlgren och Thomas Wernerson mötte Malena IvarssonLasse Brandeby och C-H Hermansson. Senaste gången för 14 säsonger sedan – i december 2008 – när Fredrik Lindström och Peter Apelgren mötte Lisa Syrén och Johan Wester. Och det kan hända igen. Det är relativt ovanligt med helt nya – alltså tidigare obesökta – resmål i På Spåret. Hittills den här säsongen har alla svenska destinationer varit med tidigare och senast programmet besökte en ny ort var i förra säsongen, då tåget stannade i Degerfors.

– Det är många parametrar som väger in när vi bestämmer resmålen, säger Martin Sundborn, som är producent för På Spåret och fortsätter:

– En sådan är när vi var där senast. Det är inte så att vi återvänder till till exempel Växjö om vi var där för två år sedan – däremot kanske vi tillåter oss att komma tillbaka efter fem år. Sedan återvänder vi nog till större städer – som Stockholm, Malmö, Göteborg, New York och London, oftare. Vi försöker också hitta städer vi inte har varit i tidigare.

Bland de svenska resmål som varit med mer än en gång har det i snitt dröjt nio säsonger innan de återkommer, även om en del resmål återkommit betydligt oftare än så.

– Vi vill ju att deltagarna och tittarna ska kunna gissa rätt via ledtrådarna, det behöver finnas allmän kunskap om stället. Sedan ska vi kunna producera tre frågefilmer och då blir det kanske oftare lite större orter.

Den befolkningsmässigt minsta plats som besökts är Sandhamn, som enligt SCB hade 109 invånare 2020. Abisko, som enligt SCB har ytterligare ett femtiotal invånare, har också varit resmål.

– Det är kanske orättvist mot större orter, men det är orter som lever i folks medvetande. Det kanske går att hitta fler småorter som vi borde göra frågor av.

Till Jönköpings län har På Spåret rest 19 gånger, fördelat på nio resmål i sju kommuner. Aneby, Gislaved, Habo, Mullsjö, Sävsjö och Vaggeryd har ännu inte besökts. Flest resor – fyra – har gått till Jönköping. Det befolkningsmässigt minsta resmålet i länet är Gränna. Jönköpings län tillhör varken de mest eller minst besökta länen i landet.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela